Twee bermmonumenten vlak bij elkaar in Wageningen.
Volledig scherm
PREMIUM
Twee bermmonumenten vlak bij elkaar in Wageningen. © Foto Raphael Drent

Vereniging verkeersslachtoffers wil meldplicht voor plaatsen bermmonument

WAGENINGEN - Vrienden, familie of geliefden van verkeersslachtoffers hebben te maken met verschillende regels voor een bermmonument. Sommige overheden zijn streng, andere juist niet. Daarom zou elke nabestaande zich eerst moeten melden bij gemeente of provincie om precies te horen wat wel en niet mag.

5 reacties

 • J Thijs

  2 jaar geleden
  Lees het artikel van de vlinder van Sanne geeft troost, om deze reden moet je het nabestaanden gunnen. Plus het feit dat automobilisten bij het zien van de monumenten misschien hun rijstijl aanpassen. Al is het er maar 1 dan is het al nuttig. Monumenten worden vaak met liefde onderhouden.
 • Nijmegen

  2 jaar geleden
  Op de hoek van de Annastraat en Groenestraat in Nijmegen ligt een bescheiden monumentje. Het herinnert aan een afschuwelijk ongeval waar veel mensen van getuige van waren. Ik heb er alle begrip voor dat het geplaatst is. Veel monumenten zijn echter heel opdringerig. En als ik weet dat de overledene met zijn rijgedrag anderen in gevaar heeft gebracht roept het gewoon weerzin op, ook al begrijp ik het verdriet van de nabestaanden. Wat mij betreft na een jaar of 5 het monument opruimen.
 • Kat

  2 jaar geleden
  In eerste instantie was ik voor, maar na beter nadenken ben ik toch tegen het plaatsen van bermmonumentjes. Ooit zelf een gezinslid verloren in het verkeer. Destijds werden er geen verkeersmonumenten geplaatst. Dat wordt ook niet gemist. Je hebt daarvoor een andere plek zoals een begraafplaats. Verkeersmonumenten leveren ook gevaar op. Het leidt af en het zijn vaak al gevaarlijke plekken. Je oog gaat er automatisch naar toe. Bovendien kan het wildgroei worden en hoe lang houd je het in stand? Sommige staan er al 20 jaar.
 • ShelLuser

  2 jaar geleden
  Ik ben geen voorstander van berm monumenten en zou liever zien dat het helemaal verboden wordt. Hou me ten goede: ik snap best dat de nabestaanden hun leed een plekje willen geven, maar dat doe je toch bij de begrafenis / crematie? Een heleboel monumentjes leiden vaak ook nog eens behoorlijk af, en staan soms op plekken die vaak al als gevaarlijk worden bestempeld. Schep daarom duidelijkheid met een algemeen verbod.
 • Will

  2 jaar geleden
  Waarom moeten mensen een monument plaatsen op de (openbare) weg waar hun geliefde de dood heeft gevonden? Lijkt wel een hype. Gedenk hen gewoon zoals anderen in huis met een urn, een speciaal plekje of met een graf waarin ze begraven zijn.
 1. Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals

  Je zoons opvoeden tot fatsoenlij­ke mannen: elf tips van professio­nals

  Na de Boos-aflevering over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij talentenjacht The Voice zong het eensgezind rond op sociale media: Protect your daughters. Educate your sons. Daar ligt een schone taak voor ouders, verzorgers en docenten, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten.

De Vallei