Nikkie Tutorials.
Volledig scherm
PREMIUM
Nikkie Tutorials. © Youtube Nikkie Tutorials

Verontwaardiging over ‘deadname’ van transgender Nikkie Tutorials: ‘Vorige naam kan pijn doen’

WAGENINGEN - Respectloos, schandalig, onfatsoenlijk: het noemen van de 'dode naam’ van Nikkie de Jager heeft een golf aan reacties teweeg gebracht. Haar vroegere leraar die haar in Wageningen in de klas had, vertelde tegen De Gelderlander hoe hij de YouTube-ster in zijn klas had ervaren en noemde haar eerdere jongensnaam. Dat leidt tot de nodige commotie. 

,,De vorige naam kan bij iemand die transgender is pijn doen. Omdat het een naam is die ook toen niet klopte bij hoe diegene zich toen voelde’’, vertelt woordvoerder Nora Uitterlinden van het Transgender Netwerk Nederland

Het netwerk, dat de belangen behartigt van transgenders, heeft in een mediarichtlijn staan dat het 'niet gepast’ is iemands naam van voor zijn of haar transitie - ook wel deadname geheten - te noemen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei