Vervangen eiken enige oplossing tegen immense plaag eikenprocessierups

De maatregelen die gemeenten nemen tegen de eikenprocessierups zijn symptoombestrijding en maken geen einde aan de alsmaar groeiende overlast. Om de problemen structureel te beteugelen is maar één oplossing mogelijk: eiken moeten massaal worden vervangen door andere boomsoorten.

Dat stelt expert Henry Kuppen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit. ,,Nu spuiten veel gemeenten preventief en zuigen de nesten weg”, zegt Kuppen. ,,Dat werkt wel, maar het is puur symptoombestrijding. Het is duur en je moet het ieder jaar opnieuw doen. Wil je dit probleem structureel oplossen dan moet je eiken massaal vervangen door andere boomsoorten. Er zijn simpelweg te veel eiken.”

Overlast

Volledig scherm
Eikenprocessierupsen op een eikenboom in Deventer. © FOTO HISSINK

De overlast door de eikenprocessierups is in Nederland de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit jaar zijn er zelfs drie keer zoveel klachten als voorgaande jaren, stelt het Kenniscentrum. Vooral in Oost-Nederland, waar veel eikenbomen staan, zijn de problemen groot. Alleen al in Deventer zijn de afgelopen weken bijna vierhonderd klachten binnen gekomen van inwoners die overlast ondervinden van de rups. Aanraking met de brandharen kunnen onder meer zorgen voor allergische reacties van de huid, jeuk in de ogen en ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen.

Gemeenten worstelen met de bestrijding. Sommige gemeenten spuiten eiken preventief in met Xentari, maar dit middel doodt alle insecten in de boom. Andere gemeenten proberen met mezenkasten en speciale bloemenmengsels in de berm natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te lokken. Toch moeten er jaarlijks nog tienduizenden nesten worden weggezogen door speciaal opgeleide hoveniers. Die kunnen het vele werk nauwelijks aan, waardoor particulieren die worden getroffen door de eikenprocessierups vaak lang moeten wachten op hulp.

Andere boomsoort

Om definitief van de problemen verlost te worden is eiken vervangen door andere boomsoorten de enige oplossing, stelt expert Kuppen, directeur van boom-onderzoeksbureau Terra Nostra . ,,Bestaat in een gemeente de bomenpopulatie voor tachtig procent uit eiken dan is mijn advies: omvormen. Haal jonge eiken weg en plant er iets anders voor terug.”

Gemeenten staan niet te springen om massaal bomen te vervangen, maar Kuppen merkt dat het besef begint door te dringen dat dit de enige duurzame oplossing is. ,,Waar we nu mee bezig zijn is dweilen met de kraan open.”

Volledig scherm
Dirk Schwietert zuigt eikenprocessierupsen weg in Schalkhaar. © FOTO HISSINK
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei