Hotel De Wereld in Wageningen is op 4 mei hermetisch afgesloten.
Volledig scherm
Hotel De Wereld in Wageningen is op 4 mei hermetisch afgesloten. © DG/Harold Schuil

Voorbereidingen voor herdenkingen Rhenen en Wageningen in volle gang

WAGENINGEN/ RHENEN - Het 5 Meiplein in Wageningen is hermetisch afgegrendeld, hekken ontnemen het zicht op Hotel de Wereld. Bij het ereveld op de Grebbeberg zijn militairen, cameraploegen en verkeersregelaars druk om alles in gereedheid te brengen voor de herdenking vanavond.

Wie wil zien hoe staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om middernacht het bevrijdingsvuur aansteekt op Wagenings beroemdste plein, heeft maar één optie: de tv aanzetten. 

Een cordon hekken, afsluitingen en beveiligers staat als sinds de middag klaar om iedereen de toegang en het zicht op de plechtigheid te ontnemen. Voor de paar gelukkigen die er wel bij mogen zijn, staat om verrijdbaar fonteintje klaar zodat iedereen – geheel in lijn met de coronamaatregelen – de handen kan wassen.

Het 5 Meiplein in Wageningen is hermetisch afgegrendeld.
Volledig scherm
Het 5 Meiplein in Wageningen is hermetisch afgegrendeld. © DG/Harold Schuil

Vanuit de Bergstraat is Hotel de Wereld nog tot vrij dichtbij te benaderen. Vanaf de andere zijde, via de Generaal Foulkesweg, is de weg zelf helemaal afgezet.

Bij het ereveld op de Grebbeberg arriveerden rond 15.00 uur twee grote vrachtwagens van het productiebedrijf dat de beeldregistratie vanavond verzorgd. 

Op de N225 die over de Grebbeberg loopt, staan de hekken al klaar om de weg af te sluiten. Maandagmiddag stond het parkeerterrein nog vol, maar de eerste verkeersregelaars arriveerden in de middag om het terrein af te sluiten. 

,,Vanavond is er maar een klein gezelschap welkom’’, zegt één van hen. ,,We sluiten het terrein straks af.’’ Tussen 19.30 en 20.15 uur rijden er ook geen bussen van Wageningen naar Rhenen. De haltes zijn afgeplakt.  Voor overig verkeer is de weg tussen 17.30 uur tot 21.45 uur afgesloten.

Maandagavond 4 mei rijden geen bussen tussen Wageningen en Rhenen.
Volledig scherm
Maandagavond 4 mei rijden geen bussen tussen Wageningen en Rhenen. © DG/Harold Schuil

De Vallei