Volledig scherm
Drie nieuwe vrouwelijke raadsleden in Wageningen flankeren de nieuwe wethouder Peter de Haan: Monique Heger (CU), Romy Stijsiger en Rani Temmink (beide Connect) © DG/Eric Wijnacker

Vrouwen hebben mannen bijna ingehaald in Wageningen

WAGENINGEN - De Wageningse gemeenteraad telt vanaf maandagavond 13 mannen en 12 vrouwen. De vrouwen hebben de mannen bijna ingehaald. Dat is elders in de Vallei zeker niet het geval.

Zoveel vrouwen zijn er nog nooit geweest in de Wageningse gemeenteraad. In het groene en links-progressieve college is de man-vrouw verhouding, buiten burgemeester Geert van Rumund, geheel gelijk. Er zijn twee vrouwelijke wethouders (goed voor 1,8 fte) en twee mannelijke (eveneens 1,8 fte). 

Het aantal vrouwen in de gemeenteraad groeit met één: maandagavond worden de zittende raadsleden Lara de Brito, Dennis Gudden en Peter de Haan geïnstalleerd als wethouder. Hun raadszetels werden ingenomen door de vrouwen Marisabel Pardo (GroenLinks) en Monique Heger (ChristenUnie) en de mannelijke D66-vertegenwoordiger Micha Snijder.

De Wageningse gemeenteraad telt nu twee fracties die geheel bestaan uit vrouwen (Connect Wageningen, met 2 vrouwen) en ChristenUnie (1). Er zijn drie fracties waar de vrouwen in de meerderheid zijn in Wageningen. Opvallend genoeg zijn dat naast coalitiepartij ChristenUnie twee oppositiepartijen: Connect Wageningen (2 zetels, 2 vrouwen) en Stadspartij Wageningen (5 zetels, 3 vrouwen).

Vallei

Het aandeel van vrouwen in de overige gemeenteraden in de Vallei ligt veel lager dan in Wageningen. In Ede zijn er 25 mannelijke en 14 vrouwelijke raadsleden, in Rhenen zitten 12 mannen en 5 vrouwen in de gemeenteraad. In Veenendaal is de verhouding nog veel schever. Daar zijn er van de 33 gemeenteraadsleden slechts 7 vrouw. In Renswoude zijn van de 11 raadsleden 2 vrouw.

Landelijk is één op de drie raadsleden vrouw. Er zijn twee gemeenten waar vrouwen in de meerderheid zijn en Wageningen dus de loef afsteken: Waddinxveen en Heerenveen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei