Vrouwen twaalf uur in een hok op de Markt in Wageningen

videoWAGENINGEN - Het ziet er best confronterend uit, maar de eerste reacties zijn positief. Tien vrouwen zitten tot zaterdag elk 12 uur in een hok met tralies op het terras van café de Tijd op de Wageningse Markt.

Burgemeester Geert van Rumund sloot Linda Lingbeek en Laura Jonker dinsdagochtend om 10 uur als eersten op. Elke twee uur mogen ze er even uit voor een sanitaire stop. En verder mogen ze water drinken en één kommetje rijst eten. 

Burgemeester

Quote

Deze locatie op de Markt is heel bijzonder en heel publiek

Hannie Preuter, Free A Girl

Van Rumund: ,,Heel goed om geld in te zamelen om meisjes te bevrijden uit de kinderprostitutie in Aziatische landen. Die vrouwen zitten in hokken te wachten op klandizie. Mensonterend.'' Van Rumund haakt zelf ook in op de actie. Er kan geboden worden op een 'meeloopdag met de burgemeester'. Wie het hoogste bedrag biedt voor Free A Girl mag een dagje met hem op stap.  In heel Nederland worden door Free A Girl/Lock me Up dit soort acties gevolgd. ,,Deze locatie, midden op de Markt in Wageningen, is heel bijzonder en heel publiek. We zijn De Tijd-eigenaar Remco van Dijk dankbaar dat hij deze uitdaging aangaat'', zegt de Heelsumse Hannie Preuter, die regio-ambassadeur is voor Free A Girl. Voorlopig is er al 9.100 euro toegezegd aan giften en er wordt tot en met zaterdag nog extra geld  ingezameld via speciale menu's, cocktails en collectebussen. Vooral woensdag en zaterdag, als er markt is op de Markt, wordt op veel toeloop gerekend. De vrouwen zitten elke dag van 10.00 tot 22.00 uur in de hokken.

Meditatie

De Wageningse meditatielerares Laura Jonker biedt mensen deze dinsdag de kans om in ruil voor een gift van 10 euro in haar hok 10 minuten te komen mediteren. Laura Lingbeek, eigenaresse van een nagelstudio in de Junusstraat, nodigt mensen deze dinsdag ook tegen betaling uit om met haar te komen kletsen in haar hok: ,,Het is serieuze business waarvoor we dit doen, dat is echt onze motivatie.'' Acht andere vrouwen nemen van woensdag tot en met zaterdag hun plekken in.

Volledig scherm
Remco van Dijk, Geert van Rumund en Hannie Preuter hebben net Linda Lingbeek opgesloten in haar hok op de Markt in Wageningen, © DG/Eric Wijnacker
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei