Volledig scherm
PREMIUM
© DG

Waar gaan wij met dat breekijzer naar toe?

BLOGAls je in Wageningen, Ede, Rhenen of Veenendaal in het holst van de nacht rondwandelt met een koevoet of ander inbrekersgereedschap bij je, dan heb sinds kort wat uit te leggen. Als de politie je verhaal niet gelooft, dan heb je een probleem.

De burgemeesters kunnen je een boete opleggen van 2.500 euro. Te innen als je het ooit nog een keer in je hoofd haalt. Boeven dwarszitten door ze te verbieden met gereedschap rond te lopen; ik vind een hele slimme manier. Zoek maar een stok om een hond te slaan. 

Als je een goed verhaalt hebt, is er natuurlijk niks aan de hand. Zo als zo vaak, is de context van belang. Als je nog bezweet van een training in een honkbaltenue achter het stuur zit, doet niemand moeilijk over die knuppel op de achterbank.  Maar als je midden in de nacht met een grote schroevendraaier op zak door andermans woonwijk doolt, dan mogen ze je wat mij betreft opbossen.

Een tijd geleden had de politie het plan opgevat bouwmarkten te vragen alert te zijn als iemand wel heel veel breekijzers versleet. Slim: want hoe vaak in je leven koop je nou een koevoet? De meeste mensen één keer. Of nooit, ze erven 'm van pa of opa. 

De enige keer in mijn leven dat ik een bijl en een breekijzer kocht – lang voordat de politie daar interesse voor kreeg – had ik wat uit te leggen bij de lokale bouwmarkt.  'Wat zijn wij daarmee van plan?', vroeg de mevrouw achter de kassa streng. Ze geloofde mijn uitleg dat ik een trap ging slopen blijkbaar, want ik kreeg de spullen gewoon mee. 

Vreemd dat toen ik onlangs bij precies diezelfde winkel een honkbalknuppel kocht, me niemand iets heeft gevraagd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei