Wageningen, Ede en Nijmegen gaan flink groeien; Aalten, Duiven, Bronckhorst en Grave krimpen fors

interactieve kaartNIJMEGEN - Wageningen, Ede en Nijmegen krijgen de komende jaren flink wat extra inwoners. Tot 2035 komen er tussen de 13 en 15 procent inwoners bij. De verwachte groei van de bevolking in Arnhem is bijna 10 procent. 

Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,3 miljoen inwoners hebben, 1 miljoen meer dan nu, blijkt uit cijfers van de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2019-2050 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de grote en middelgrote steden gaan groeien, terwijl tegelijkertijd een op de vijf gemeenten krimpt. Deze krimpgemeenten vergrijzen ook relatief snel.

Leeglopen

In deze regio wordt vooral een krimp van de bevolking verwacht in Aalten (-5,4 procent), Duiven (-6,6 procent), Bronckhorst (-6,6 procent) en Grave (-8 procent). Die teneur is er al langer: de Achterhoek en het Land van Cuijk liggen niet ver van de Duitse grens en voor heel Nederland geldt dat de grensgemeenten zoetjesaan leeglopen.

De steden groeien omdat daar meer kinderen worden geboren dan dat er mensen overlijden. Ook zijn ze aantrekkelijker als vestigingsplaats voor migranten.

Volledig scherm
Drukte in de Hoogstraat in Wageningen. © Tamara Reijers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei