Volledig scherm
PREMIUM
Oudere Wageningers praten met leerlingen G.J. van den Brinkschool over de oorlog © Sven Menschel

Wageningen en de oorlog: Ga praten met je opa, nu het nog kan

BLOGIedereen die zijn ouders of grootouders heeft verloren, herkent die soms aangrijpende momenten: waarop je denkt, had ik dít nog maar even aan hem of haar kunnen vragen. Soms lukt het, omdat je ze zo goed kent, om zelf een mogelijk antwoord te reconstrueren. Maar mooier dan een echt antwoord of gesprek wordt het nooit.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Eric Wijnacker © Rafael Drent
Quote

Ze stellen vragen die soms een nieuw licht werpen op de oorlog.

Ik moest daar aan denken toen ik vorige week hoorde dat Wageningen45, dat de vrede blijvend wil herdenken en vieren, mee wil gaan doen met het onderwijsproject Oorlog in mijn buurt. Een heel goed idee. Dat project beleefde dit jaar haar Wageningse debuut op de G.J. van den Brinkschool.

Basisscholieren uit de hoogste klassen gingen in gesprek met Wageningers die de oorlog nog hebben meegemaakt. Het leverde bijzondere en soms zelfs ontroerende ontmoetingen op, zo viel mij op tijdens de afsluitende bijeenkomst waar kinderen vertelden wat ze hadden gehoord. 

Kinderen zien wel eens actuele oorlogsbeelden bij het Jeugdjournaal, maar hoorden nu opeens dat precies hetzelfde driekwart eeuw geleden gebeurde in het tijdens de oorlog tweemaal geëvacueerde en verwoeste Wageningen. Ik weet zeker dat ze die verhalen, verteld door Wageningse 75-plussers, nooit zullen vergeten. En wellicht weer door zullen vertellen aan hun kleinkinderen. Ze stellen vragen die soms een nieuw licht werpen op de oorlog. Bijvoorbeeld; wat is er met uw hond of kat gebeurd tijdens de evacuatie?

Het is op de valreep gezien de hoge leeftijd van de mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt, maar je gunt ieder dorp of stad een lessenserie Oorlog in mijn Buurt. Of ga gewoon zelf met je opa, oma, papa of mama praten. Inderdaad: opdat wij nooit vergeten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei