Volledig scherm
De Wageningse Markt. © Tamara Reijers

Wageningen gaat drone inzetten tegen vliegenplaag op de Markt

WAGENINGEN - Wie straks op de Markt van Wageningen loopt en een drone ziet rondvliegen: niet schrikken. Het is een drone van de gemeente die de vliegen in beeld gaat brengen. Op die manier hoopt Wageningen de al jaren durende vliegenplaag beter in beeld te krijgen.

Het is een onderzoek waar de gemeente in 2018 al mee is begonnen. Al jaren kampt Wageningen met een vliegenplaag op de Markt. De gemeente zoekt naarstig naar een oplossing. Lokkasten of infraroodcamera’s moeten mogelijk uitkomst brengen. Zodra de zon schijnt en de terrassen op de Markt volstromen, komen ook de vliegen tevoorschijn.

Drone

De gemeente gaat nu een drone met een infraroodcamera inzetten. ‘Wij hopen hiermee het gedrag van de vliegen beter in beeld te krijgen. Er worden dus geen opnames van mensen gemaakt’, aldus de gemeente op haar website. ‘Daarnaast gaat de gemeente tijdens het groot onderhoud aan de Grote Kerk meekijken of er sporen van vliegen zijn’.

Al vanaf begin deze eeuw wordt daarover geklaagd. Allerhande mogelijke oorzaken zijn aangedragen, onderzocht en weggestreept: afval van de markt, rommel van terrassen, slecht sluitende vuilnisbakken. Tot voor kort werd aangenomen dat de vliegen overwinteren in de muur van de Grote of Johannes de Doperkerk op de Markt. Maar inspectie van de muur heeft aangetoond dat daar het probleem niet zit. Er wordt nu met een hoogwerker gekeken of de vliegen onder de dakpannen van de kerk verblijven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei