Bewoners van het ecodorp Groenlandje in Wageningen.
Volledig scherm
Bewoners van het ecodorp Groenlandje in Wageningen. © Herman Stöver

Wageningen gaat op zoek naar plek voor alternatieve woonvormen zoals ecodorp Groenlandje

WAGENINGEN - Voor het Ecodorp Groenlandje aan de Grebbedijk in Wageningen is wellicht snel een alternatief. De gemeente Wageningen gaat onderzoeken hoe ze alternatieve woonvormen een plek kan geven binnen haar gemeentegrenzen. 

Dan gaat het niet alleen om ecodorpen maar ook om tiny houses en creatieve broedplaatsen. Directe aanleiding voor deze gemeentelijke zoektocht is Groenlandje, het ecodorp dat illegaal is neergestreken op een leeg perceel van de gemeente op de Grebbedijk. Vorige week maakte de gemeente bekend dat de bewoners hun biezen moeten pakken.

Caravans en pipowagens

Sinds begin september bewonen vier mensen het stukje gemeentegrond langs de Grebbedijk. Op het terrein staan caravans en pipowagens. De bewoners proberen er op een zo duurzaam mogelijke manier te wonen, werken en te inspireren

,,We zien onszelf als pioniers in de transitie naar een duurzaam leven in harmonie met de natuur”, zegt bewoonster Yanina Wilhet. Daarnaast is het terrein een plek waar kunst en theater wordt gemaakt.

Nog geen locatie op het oog

De gemeente wil nu in overleg met inwoners, initiatiefnemers en andere belanghebbenden gaan kijken of er in Wageningen plek is voor dit soort alternatieve woonvormen.  Ze heeft nog geen locatie op het oog. ,,We hebben weinig eigen gronden voor dit soort initiatieven, maar er zijn ook andere grondeigenaren in Wageningen”, zegt een woordvoerder. 

De bewoners van het ecodorp aan de Grebbedijk is verzocht hun spullen te pakken nu uit onderzoek van de gemeente blijkt dat de locatie niet geschikt is om op te wonen. ,,Zo is het strijdig met zowel gemeentelijke, provinciale als nationale regelgeving voor dit gebied”, zegt de woordvoerder.  

Daarnaast zou wonen op het perceel niet veilig zijn voor de gezondheid van de gebruikers. ,,Het perceel ligt deels binnen de zone van de Grebbedijk waar de bodem verontreinigd is met zink en lood. Als jonge kinderen in aanraking komen met grond die vervuild is met lood, geeft dat gezondheidsrisico’s.” 

Quote

Het perceel ligt deels binnen de zone van de Grebbedijk waar de bodem verontrei­nigd is met zink en lood.

Woordvoerder gemeente Wageningen

Watersportvereniging VADA en de Wageningse Studenten Roeivereniging Argo dienden handhavingsverzoeken in tegen het ecodorp.  ,,Dit initiatief is dan ook geen voorbeeld van een ecodorp zoals de gemeente dat voor ogen heeft, maar helpt wel bij het nadenken over ruimte voor dit soort wooninitiatieven in Wageningen.”

De Vallei