Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Wageningen heeft nog steeds geen zicht op inhuur, college belooft beterschap

WAGENINGEN - Wanneer mag de gemeente Wageningen mensen inhuren? En waaraan moet die inhuur dan voldoen? Nog steeds heeft de gemeente geen helder beleid als het gaat om inhuur, blijkt uit een onderzoek van Rekenkamer Wageningen. Burgemeester en wethouders beloven beterschap.

Wageningen heeft een verleden als het gaat om externe inhuur van personeel. Al in 2006 waren er forse overschrijdingen van het budget. In 2008 nam de gemeenteraad daarom een motie aan, met als gevolg dat er toen spelregels zijn opgesteld. 

Een hoop te verbeteren

De Rekenkamer Wageningen, een onafhankelijke commissie, heeft het onderzoek van tien jaar geleden nu herhaald om te ontdekken wat daar nu van terecht is gekomen. Ze heeft gekeken naar de jaren 2015 tot en met 2018. De Rekenkamer concludeert nu dat er nog steeds een hoop te verbeteren is. Zo is er nog steeds geen duidelijk beleid voor personeelsplanning, formatie en inhuur.

Mensen inhuren is noodzakelijk voor een gemeente van de grootte van Wageningen. Die kan nooit alle kennis in huis hebben. Specifieke kennis wordt ingehuurd. Opvallend is dat Wageningen daar jarenlang meer aan uit heeft gegeven, dan andere gemeenten. In 2016 gaf de gemeente daar 5,3 miljoen euro aan uit. Dat is 26 procent van de totale loonkosten van 15,4 miljoen euro. Vergelijkbare gemeenten zaten toen rond de 15 procent. 

Uitgaven al wel gedaald

Inmiddels zijn de uitgaven aan inhuur al wel gedaald. In 2018 gaf Wageningen daar 3,3 miljoen euro aan uit. Maar de kosten voor vast personeel zijn gestegen. Die zijn nu 17,6 miljoen euro. Daarmee is de inhuur 18 procent. Dat is vergelijkbaar met andere gemeenten. 

Het college verwacht in de eerste helft van 2020 te melden wat ze gaat verbeteren aan personeelsplanning en hoe. 

De Vallei