Volledig scherm
© Sven Menschel

Wageningen krijgt als eerste een nieuw college

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen heeft de naam dat besluitvorming doorgaans traag en met veel discussie verloopt: maar de nieuwe coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie waren het opvallend snel met elkaar eens.

Vandaar dat Wageningen maandagavond, als eerste in de regio, een nieuw college krijgt. Han ter Maat (Stadspartij) neemt noodgedwongen afscheid als wethouder, omdat GL en D66 liever een links/progressief en groen blok met PvdA en CU wilden vormen. Maandagavond treedt het nieuwe college aan: met naast burgemeester Geert van Rumund de full-time wethouders Lara de Brito (GroenLinks) en Dennis Gudden (D66) en de part-timers Anne Janssen (PvdA) en Peter de Haan (CU) die elk voor 80 procent aan de slag gaan.

Maandag om 19.30 uur begint de gemeenteraadsvergadering, waarbij de coalitie de kans krijgt om het coalitieprogramma te presenteren en de oppositie er kritiek op kan leveren. De nieuwe coalitie steunt op 14 van de 25 zetels: GL (6 zetels), D66 (5), PvdA (2) en CU (1). De oppositie wordt gevormd door Stadspartij (5 zetels), VVD (2), Connect (2), CDA (1) en SP (1).

Er wordt ook met de gehele gemeenteraad gesproken over democratische vernieuwing en hoe het contact met de Wageningse bevolking verder vorm moet krijgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei