Volledig scherm
© Thinkstock

Wageningen krijgt vertrouwenspersonen seksueel misbruik

WAGENINGEN _ De gemeente Wageningen komt in actie tegen seksuele intimidatie en misbruik. Er komen minstens twee vertrouwenscontactpersonen om met name kleinere verenigingen bij te staan.

Het initiatief om als gemeente iets aan dit ernstige probleem te doen werd aangezwengeld door Jan-Willem Lammers (D66). Deze week werd in een motie vastgelegd dat de gemeente gaat werken met minstens twee vertrouwenscontactpersonen. Hoe ze te bereiken zijn wordt  binnenkort bekend gemaakt. Wageningers die te maken krijgen met seksuele intimidatie of misbruik kunnen hun problemen dan met hen bespreken en er zal actie op worden ondernomen. Alle Wageningse verenigingen krijgen voortaan ieder jaar een brief waarin ze opgeroepen worden om de vertrouwenspersonen bekend te maken aan al hun leden.

Isolement

 Een motie van Maud Hulshof (D66), Merel Tieland (GroenLinks) en Monique Heger (ChristenUnie) werd deze week aangenomen. Het is vooral bedoeld om kleinere Wageningse verenigingen te helpen om dit aan te pakken. Bij grotere verenigingen zijn vaak al eigen, goed opgeleide, vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Seksuele intimidatie kan slachtoffers er van weerhouden om te gaan sporten en dat kan leiden tot sociaal isolement.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat 14 procent van de meisjes en 3 procent van de jongens ervaring heeft met seksuele dwang of grensoverschrijdend gedrag. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Duivels dilemma: omgeslagen roeiboot, boomstronk met vogels of toch schittering van de tv?
    PREMIUM
    UPDATE

    Duivels dilemma: omgeslagen roeiboot, boomstronk met vogels of toch schitte­ring van de tv?

    WAGENINGEN - Dreef er een boomstam voorbij met vogels erop? Weerspiegelde er een tv in de ruit van de Wageningse watersportvereniging VADA? Al op het moment dat 112 werd gebeld, had voorzitter Henk Blaauw ernstige twijfels. Na de melding kwam zondagavond een grootschalige reddingsoperatie op gang. ,,Het was een duivels dilemma. Ik zag niks drijven, maar je kan het risico niet nemen. Als er wel vier mensen in het water liggen, ben je de rest van de je leven die lul die niks deed.”

De Vallei