Volledig scherm
© Thinkstock

Wageningen krijgt vertrouwenspersonen seksueel misbruik

WAGENINGEN _ De gemeente Wageningen komt in actie tegen seksuele intimidatie en misbruik. Er komen minstens twee vertrouwenscontactpersonen om met name kleinere verenigingen bij te staan.

Het initiatief om als gemeente iets aan dit ernstige probleem te doen werd aangezwengeld door Jan-Willem Lammers (D66). Deze week werd in een motie vastgelegd dat de gemeente gaat werken met minstens twee vertrouwenscontactpersonen. Hoe ze te bereiken zijn wordt  binnenkort bekend gemaakt. Wageningers die te maken krijgen met seksuele intimidatie of misbruik kunnen hun problemen dan met hen bespreken en er zal actie op worden ondernomen. Alle Wageningse verenigingen krijgen voortaan ieder jaar een brief waarin ze opgeroepen worden om de vertrouwenspersonen bekend te maken aan al hun leden.

Isolement

 Een motie van Maud Hulshof (D66), Merel Tieland (GroenLinks) en Monique Heger (ChristenUnie) werd deze week aangenomen. Het is vooral bedoeld om kleinere Wageningse verenigingen te helpen om dit aan te pakken. Bij grotere verenigingen zijn vaak al eigen, goed opgeleide, vertrouwenscontactpersonen aangesteld. Seksuele intimidatie kan slachtoffers er van weerhouden om te gaan sporten en dat kan leiden tot sociaal isolement.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat 14 procent van de meisjes en 3 procent van de jongens ervaring heeft met seksuele dwang of grensoverschrijdend gedrag. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei