Volledig scherm
Bevrijdingsraam in de kerk. © Tamara Reijers

Wageningen stemt in met verbouwing Grote Kerk

WAGENINGEN - De Grote Kerk op de Markt in Wageningen mag verbouwd worden, de omgevingsvergunning is verleend. Sommige bezwaren van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) zijn door het Wageningse college niet gehonoreerd, om een rendabele exploitatie van het monumentale kerkgebouw mogelijk te maken.

De Grote Kerk, sinds de reformatie eigendom van de Protestantse Gemeente in Wageningen, is vorig jaar verkocht aan de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). De kerktoren blijft eigendom van de gemeente. De Protestantse Gemeente blijft de kerk huren voor erediensten, maar voor instandhouding van het monument en een rendabele exploitatie  zijn andere activiteiten nodig en daarvoor is een verbouwing noodzakelijk. 

Het gaat om kerkdiensten, congressen, beurzen, concerten, (huwelijks)feesten, exposities en filmvoorstellingen met maatschappelijke thema's. De RCE stemt in met die opzet, maar verbond daar wel vijf voorwaarden aan. In drie gevallen gaan de gemeente en de SOGK daar niet in mee, omdat dat de exploitatie van het kerkgebouw ernstig zouden benadelen. 

Vluchtroute

Dat heeft onder meer te maken met een eventuele vluchtroute aan de zuidzijde van het gebouw. Als dat zo zou worden ingevuld als de RCE dat wil - behoud van het huidige tochtportaal - dan wordt die vluchtroute lastiger en dat zou betekenen dat er bij evenementen of andere bijeenkomsten 180 mensen minder in de kerk zouden mogen zijn. Dit vanwege brandweervoorschriften. Dat zou een flinke beperking zijn voor de activiteiten die er in de toekomst plaats kunnen hebben. Ook wordt door het college niet ingestemd met behoud van een eikenhouten scheidingswand en een balustrade op een balkon, hoewel RCE dat wel zou willen. Wel wordt op verzoek van RCE de noodpreekstoel alsnog gehandhaafd in de kerk en wordt om historische redenen ook zichtbaar gemaakt waar het balkon te vinden was.

Het college is uitgebreid ingegaan op de bezwaren van RCE omdat ze hoopt dat die argumentatie er toe kan leiden dat er toch mee ingestemd wordt door deze rijksdienst. Dat zou de start van de werkzaamheden aan de kerk bespoedigen.

Stadshart

De gemeente wil de beeldbepalende kerk heel graag in stand houden, ook omdat die in de nieuwe opzet voor een nog breder publiek toegankelijk wordt en bij kan dragen aan een levendige binnenstad. Het is één van de dragers van het aanzien van het stadshart. Het werk kan nog niet beginnen omdat RCE nog de tijd heeft om eventueel een zienswijze in te dienen tegen het besluit van het college. Inmiddels is er al een stichting actief die bepaalde activiteiten, zoals concerten, modeshows en de culturele Tafel van W, mogelijk maakt. Maar een verbouwing, inclusief het verwijderen van kerkbanken, is noodzakelijk om dat rendabel van de grond te krijgen. Alleen al voor het exterieur kost de restauratie 1,5 miljoen euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei