Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © Andrey Pavlov/Thinkstock

Wageningen: studie over insecten klopte toch

WAGENINGEN - De afname van het aantal insecten is wel degelijk zorgwekkend. Een alarmerende studie van de Radboud Universiteit uit Nijmegen zat goed genoeg in elkaar om tot die conclusie te komen.

Dat concluderen onderzoekers van de Wageningen Universiteit (WUR) na een diepgaande bestudering van dat onderzoek. Eerder waren andere onderzoekers van de WUR juist kritisch over het werk van de Nijmeegse collega's.

De Nijmeegse wetenschappers voerden hun onderzoek uit in Duitsland. Ze concludeerden dat daar in een kwart eeuw driekwart van de insecten is verdwenen. Ze zeiden daar niet met zekerheid de oorzaak van te kunnen aanwijzen, maar vermoedden wel dat de steeds intensievere landbouw een belangrijke rol speelde. Onderzoeker Booij uit Wageningen had kritiek op de studie en vond die onvoldoende.

Kritiek

Die kritiek blijkt nu geen stand te houden. In het Wageningse tegenonderzoek wordt deze studie nu 'voldoende robuust' genoemd. Dat de onderzoekers niet tot een eensluidende oorzaak konden komen, kan hen niet verweten worden. Maar de uitkomst van deze studie deugt, stelt de WUR nu ook vast. Ze is bovendien in lijn met andere insectenstudies, die ook een forse daling laten zien. 

Het lijkt erop dat klimaatverandering geen rol heeft gespeeld bij het verdwijnen van de insecten, maar de intensieve landbouw wel. Minister Schouten beraadt zich op vervolgstappen.

Discussie

De vorige voorzitter van de Raad van Bestuur van de Wageningen Universiteit, Aalt Dijkhuizen, mengde zich ook in de discussie.

Hij verwees na het bekend worden van de nieuwe Wageningse studie naar de eerdere kritiek. 'Bijzonder dat er in korte tijd zoveel aandacht is voor een insectenstudie die wetenschappelijk van geen kanten blijkt te kloppen. Geregisseerde actie of objectieve journalistiek?'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei