Volledig scherm
2011-05-12 10:59:53 Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op dit moment hebben ruim vijfenhalf miljoen Nederlanders hun keuze geregistreerd in het donorregister. ANP XTRA FRANK VAN BEEK © ANP

Wageningen telt meeste orgaandonoren, Renswoude blijft achter

WAGENINGEN - In Wageningen wonen de meeste orgaandonoren van de regio. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 30 procent van de inwoners in het donorregister heeft aangegeven na overlijden organen te willen doneren.

30 procent van de inwoners van Wageningen van 12 jaar en ouder heeft in het donorregister aangegeven geen probleem te hebben met orgaandonatie. In Renswoude, Veenendaal en Rhenen is het percentage het laagst. In deze gemeenten staat respectievelijk 18, 20 en 20 procent geregistreerd als donor. In Utrechtse Heuvelrug staan er van iedere honderd inwoners vanaf 12 jaar 25 geregistreerd, in Ede zijn het er 22.

In totaal staan er in Nederland zo'n 6,3 miljoen mensen geregistreerd als donor. 11 procent van alle geregistreerden laat de keuze om organen te doneren over aan nabestaanden en 30 procent geeft aan geen toestemming te geven.

Weigeraars

In Rhenen - 16 procent - en Veenendaal - 15 procent - geven de mensen het vaakst specifiek aan géén toestemming te geven voor orgaandonatie. In Ede, Utrechtse Heuvelrug en Renswoude ligt dat percentage met 14 procent iets lager. In Wageningen zijn relatief de minste weigeraars geregistreerd: 11 op iedere 100.

In Gelderland staat in totaal 43 procent van de inwoners geregistreerd in het donorregister. Daarin geven ze aan of ze wel of niet hun organen willen doneren na hun overlijden. Tevens is het mogelijk om donatiebeperkingen vast te leggen

Veel nieren

Volgens de laatste cijfers, van 31 maart 2018, is de nier in Nederland veruit het meest getransplanteerde orgaan. In 2017 kregen 979 Nederlanders een donornier, tegelijkertijd waren nog 673 mensen in afwachting van een nier. Vorig jaar kregen 169 mensen een lever en werden 74 long, 38 een harten en 33 alvleesklieren getransplanteerd.

Vrouwen (45 procent) hebben zich in 2018 vaker in het donorregister geregistreerd dan mannen (39 procent). 27 Procent van de vrouwen geeft toestemming voor orgaandonatie, al dan niet met donatiebeperking. Van de mannen doet 22 procent dat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei