Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Mariska Hofman

Wageningen vraagt om nachtbus van en naar Ede

WAGENINGEN - De laatste trein arriveert later op station Ede-Wageningen dan de laatste bus naar Wageningen vertrekt. Daar moet verandering in komen, vindt de Wageningse gemeenteraad.

Het is veel Wageningers een doorn in het oog. Wanneer ze met het openbaar vervoer naar hun woonplaats reizen, kunnen ze in sommige gevallen niet thuiskomen met de bus en de trein. Dat komt doordat de laatste trein pas op station Ede-Wageningen in Ede aankomt als de laatste bus vanaf het station in Ede naar Wageningen al is vertrokken. 

Dat betekent of een dure taxi nemen of meer dan een uur wandelen, als de reiziger tenminste geen fiets bij het station heeft staan.  En zelfs in dat geval voelt niet iedereen zich prettig op die route.

Quote

Het is er ‘s nachts stil en verlaten en veel mensen voelen zich dan niet veilig op de fiets.

Melissa van der Lingen

 ,,De weg tussen Ede en Wageningen loopt langs bossen en weilanden’’, aldus Melissa van der Lingen van Connect Wageningen. ,,Het is er ‘s nachts stil en verlaten en veel mensen voelen zich dan niet veilig op de fiets.’’ Het zou daarom een goed idee zijn om ervoor te zorgen dat er een nachtbus gaat rijden, zodat er in elk geval een aansluiting is tussen trein en bus. 

Die bus zou dan omgekeerd ook passagiers vanuit Wageningen moeten kunnen vervoeren van de stad naar het station, zodat daar de laatste trein vanuit Ede kan worden genomen.

Unanieme oproep voor nachtbus

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering kwam Van der Lingen samen met SP en Stadspartij met een voorstel om burgemeester en wethouders op te roepen over een nachtbus. 

Ze riepen het college op om bij de provincie Gelderland aan te dringen op een nachtbus van Wageningen naar Ede en een nachtbus van Ede naar Wageningen, die pas vertrekt als de laatste trein is gearriveerd. De gemeenteraad steunde dit voorstel unaniem.

Eerder verzoek, toen te duur

Vorig jaar verzocht Wageningen ook al om ook een bus te laten rijden na de aankomst van de laatste trein op station Ede-Wageningen. Dat werd eind vorig jaar afgewezen. Het  zou te duur zijn, omdat het dan formeel om nachtbussen zou gaan. Nu is dus echt om nachtbussen gevraagd.

Er rijdt sinds eind vorig jaar al wel een nachtbus van Utrecht -Centraal via Veenendaal en Rhenen naar de Wageningen Campus. Deze bus is een succes. Een woordvoerder van Syntus meldde onlangs dat nu al vast staat dat de N8 ook volgend jaar blijft rijden. Op dit moment is er nog sprake van een proef.

De Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) heeft eerder dit jaar  gepleit voor een betere busverbinding overdag tussen Veenendaal en Wageningen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei