Een fietser en een automobilist op de Haarweg in Wageningen.
Volledig scherm
Een fietser en een automobilist op de Haarweg in Wageningen. © Herman Stöver

Wageningen ziet geen alternatief voor omleiding naar Rhenen via A12

WAGENINGEN _ Het wordt van medio september tot eind oktober zo'n 18 kilometer omrijden voor autoverkeer dat van Wageningen naar Rhenen wil rijden. De meerderheid in de Wageningse gemeenteraad ziet geen alternatief voor deze omleiding via de A12, wanneer er gewerkt gaat worden aan de provinciale weg N225 tussen Wageningen en Rhenen.

Quote

Het wordt dus ellende en chaos

Rien Bor, Stadspartij Wageningen

Een pleidooi voor een kleinere omleiding van de oppositiepartijen CDA, Stadspartij Wageningen en VVD vond maandagavond geen gehoor bij de andere partijen in de Wageningse gemeenteraad. Iedereen vindt het vervelend voor de automobilisten, maar een alternatief ziet de meerderheid niet. ,,Het wordt dus ellende en chaos'', voorspelde Rien Bor (Stadspartij). Hij was het met de VVD van harte eens met een alternatief dat Jan Dijkstra van het CDA had aangedragen: die ziet mogelijkheden om het autoverkeer tussen Wageningen en Rhenen gedurende de zes weken van de wegwerkzaamkeden om te leiden via Haarweg en Zijdvang.

Vrachtverkeer

Dijkstra: ,,Dat geldt niet voor vrachtverkeer, dat moet omrijden, de Haarweg is daar niet geschikt voor. De route via de Haarweg is niet alleen veel korter voor de automobilisten. Het voorkomt ook dat er veel sluipverkeer dwars door het Binnenveld gaat rijden om de drukte op Mansholtlaan, A12 en Rondweg-Oost bij Veenendaal te ontwijken.'' 
Dijkstra denkt dat de vele studenten die langs de Haarweg wonen door te rijden over hun eigen terrein weinig hinder zullen ondervinden van het autoverkeer. Dat was Erik-Jan Bijleveld (GroenLinks) niet met hem eens: ,,Die honderden fietsers kruisen dan dat massale autoverkeer. Dat is dus geen veilige oplossing.'' Bijleveld kreeg steun van de meerderheid van de gemeenteraad.  

Sluipverkeer

Volgens wethouder Peter de Haan is ook de provincie Gelderland, wegbeheerder van de N225, van mening dat de relatief smalle Haarweg en Zijdvang geen goed alternatief zijn: ,,En er zal ook elders scherp op worden toegezien dat het sluipverkeer niet tot chaos in het Binnenveld zal leiden. Desnoods door wegen af te sluiten.'' Bor vond het ,,een zwak verhaal'' van de wethouder dat er extra verkeersregelaars nodig zouden zijn als de Haarweg opengesteld zou worden voor automobilisten en niet voor vrachtauto's: ,,Die controleurs zijn sowieso nodig in de rest van Het Binnenveld.''

De totale afsluiting heeft overigens alleen betrekking op het verkeer van Wageningen naar Rhenen. Verkeer dat van Rhenen naar Wageningen rijdt kan wel gebruik maken van één rijbaan op de N225.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei