Mark Reijerman (Connect) heeft het onderzoek gedaan naar het niet-inschrijven van studenten in de gemenete Wageningen
Volledig scherm
Mark Reijerman (Connect) heeft het onderzoek gedaan naar het niet-inschrijven van studenten in de gemenete Wageningen © Sven Menschel

Wageningen zoekt honderden spoorloze studenten

WAGENINGEN - Wageningen loopt elk jaar honderdduizenden euro's aan rijksgeld mis omdat honderden studenten zich niet inschrijven in de gemeente. En voor een gemeente die forse tekorten heeft op de begroting is dat van belang. Connect Wageningen en de gemeente broeden op ideeën om die studenten te bewegen om zich in te laten schrijven.

Mark Reijerman van Connect heeft de zaak onderzocht: een conservatieve berekening leert dat het mogelijk gaat om vijfhonderd studenten per jaar.  Wageningen telt officieel 38.500 inwoners maar naar alle waarschijnlijkheid zijn er minstens 500 (,,maar misschien wel veel meer’’, aldus Reijerman) studenten die niet ingeschreven staan. 

De laatste jaren is het aantal studenten aan Wageningen UR flink gestegen, maar het aantal ingeschreven studenten bij de gemeente daalt. Dat komt mede door de gewijzigde studiefinanciering. Tot 2015 kregen studenten die niet thuis  woonden meer studiefinanciering dus hadden studenten die in Wageningen op kamers kwamen wonen er financieel belang bij om zich in te schrijven. Een ander punt dat studenten ervan weerhoudt om zich officieel in te schrijven op hun Wageningse woonadres is het aangescherpte beleid over hoeveel huizen via kamerverhuur bewoond mogen worden. Dus schrijven ze zich vaak niet in, omdat ze dan wellicht in overtreding zouden zijn. Er wonen dus veel meer studenten in woningen die bij de gemeente als regulier woonhuis geregistreerd staan.

Burgemeester

Quote

Ook voor de veiligheid is het van belang te weten hoeveel mensen er in een huis wonen

Geert van Rumund, Burgemeester Wageningen

Burgemeester Geert van Rumund is blij met het onderzoek van Connect: ,,Zeker ook qua veiligheid, bij calamiteiten hebben we nu soms onvoldoende zicht op hoeveel mensen ergens in een huis wonen. Dat is niet goed.’’ De burgemeester gaat onderzoeken hoe studenten over de streep getrokken kunnen worden om zich te melden. Onderzocht wordt of een gemeentelijk loket op de Campus of een stand bij de introductiedagen kan helpen. Mogelijk komt er een welkomstpakket voor alle drieduizend mensen die zich jaarlijks in Wageningen inschrijven. D66 wil ook onderzoeken of nieuwkomers een contante welkomstpremie moeten krijgen. Duitse studentensteden geven premies aan nieuwkomers die kunnen oplopen tot 300 euro. Het levert de gemeenten meer geld op als die studenten zich inschrijven. Overigens; buitenlandse studenten staan wel allemaal inschreven in Wageningen. Dat is verplicht als zij een zorgverzekering willen  hebben. Begin 2019 wordt verder gepraat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei