Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Wageninger tikte ‘Zwarte Piet Fan’ en ander nepnieuws op Facebook

WAGENINGEN - De maker van Nederland's best gelezen nepnieuwsbericht komt uit Wageningen. De 46-jarige ex-cameraman Cees van Omroep Ede is auteur van het beruchte Facebook-artikel ‘Zwarte Piet Fan’. 

Daarin doet de NTR de belofte om ‘Zwarte Piet zwart te houden in het Sinterklaasjournaal als dit bericht 300.000 keer gedeeld wordt’. Onzin-nieuws, maar wel 285.000 keer gedeeld. Het is volgens nepnieuwsexpert Peter Burger vermoedelijk het best scorende bericht ooit. 

Zoveel mogelijk aandacht, daar was het de Wageninger om te doen. Hij verdiende met een veelvoud van dit soort flauwekulberichten waarschijnlijk tienduizenden euro's. 

Ook fake-artikelen als ‘Jenny Douwes veroordeeld tot 18 maanden cel’ en ‘Rechter verbiedt Zwarte Piet bij landelijke intocht’ zijn van hem. Freelance-journalist Eric van den Berg wist zijn identiteit te achterhalen. Zijn onderzoeksverslag staat op de website van KRO/NCRV-platform Brandpunt+.  

Studenten

,,Fake-nieuws is big business”, legt Van den Berg uit. ,,Een nep-artikel over Zwarte Piet wordt gelezen door soms miljoenen mensen. Cees verkocht dit soort pagina's voor 250 tot 1.000 euro per stuk. De koper verdient weer geld door hier advertenties bij te plaatsen.” 

Van den Berg kreeg inzage in nota’s van JSR-Media. ,,Het is een bedrijfje van drie jonge studenten. Voor ‘Zwarte Piet Fan’ betaalden ze maar 1.000 euro. De studenten zeggen niet te weten dat ze pagina's kochten met nep-nieuws.”  

Handig

De Wageninger vertrok in 2015 bij Omroep Ede, nadat hij afhankelijk werd van een rolstoel. Hoofdredacteur Martin Both verzekert niets te maken te hebben met de nep-berichten. ,,Ik weet alleen dat Cees uitzonderlijk handig was met Facebook.” 

De 46-jarige Wageninger heeft zijn Facebook-posts op zwart gezet. Aan de telefoon reageert hij met ‘geen commentaar’.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei