Volledig scherm
Wethouder Dennis Gudden bedankt Sandra Labree en Pieter Roza voor hun inzet in De Kleine Wereld. © Sven Menschel

Wageningers en statushouders samen in De Kleine Wereld

WAGENINGEN - Een gezamenlijk onderkomen voor vijf statushouders (met eventueel gezin) en één wegwijsbewoner. Zo moet het dan totaal opgeknapte en nu desolaat ogende voormalige kinderdagverblijf De Kleine Wereld er in het voorjaar van 2020 uit zien.

De blijdschap en dankbaarheid zijn groot aan de Industrieweg in de Nude. Drie jaar geleden bedachten architect Pieter Roza en zijn medewerker Sandra Labree dat het een goed idee zou zijn om met betrokken Wageningers een stichting op te zetten om de huisvestingsnood bij statushouders (dat zijn vluchtelingen die mogen blijven) aan te pakken. Roza: ,,Ik bouw mijn eigen plek, dat was en is het idee.’’ Door leegstaande gebouwen door statushouders op te laten knappen en geschikt te maken voor bewoning. 

Hobbels

Quote

Het is een typisch Wagenings project

Pieter Roza, Woonwerkplaats De Kleine Wereld

Inmiddels is er een stichting gevormd onder leiding van Ien van Doornmalen, met Gerhard Zielhuis, Jaap Huibers, Ed Dumrese en Bert van Engelen. Roza: ,,We kwamen heel wat hobbels tegen onderweg, maar het is gelukkig allemaal rondgekomen. Dankzij financiële hulp van fondsen, veel particuliere Wageningers en zeker niet in de laatste plaats de kerken hebben we 400.000 euro bijeen gekregen. Daarmee moet het mogelijk worden om de woon- en werkplaats de Kleine Wereld te realiseren. Het is in onze ogen een typisch Wagenings project, we zijn een open stad die mensen welkom wil heten.’’ 

Woonwerkplaats

Wethouder Dennis Gudden heeft de sleutels van het voormalige kinderdagverblijf overhandigd: ,,Deze woonwerkplaats De Kleine Wereld is een fantastisch burgerinitiatief van betrokken Wageningers. Daar werkt de gemeente graag aan mee.’’ Van Doornmalen: ,,Dat we nu zover zijn is te danken aan de enorme betrokkenheid vanuit de Wageningse gemeenschap, de samenwerking met de gemeente en niet te vergeten het ongelooflijke doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers van het eerste uur: Pieter Roza en Sandra Labree.’’

Crowdfunding

De stichting en gemeente bepalen samen welke statushouders die afkomstig zijn uit Wageningen een appartement in het pand kunnen huren. Nog voor de kerst worden de statushouders uitgekozen die mee gaan werken aan de verbouwing. Later wordt bekend wie de Wageningse medebewoner wordt die de statushouders wegwijs moet gaan maken in de samenleving.

Volledig scherm
Het exterieur van De Kleine Wereld in Wageningen © Sven Menschel

Door middel van crowdfunding wil de Stichting nog geld inzamelen voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte en de tuin.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei