De fietsbrug tussen Bellefleur en Pomona wordt verwijderd.
Volledig scherm
De fietsbrug tussen Bellefleur en Pomona wordt verwijderd. © Herman Stöver

Wagenings bruggetje op weg naar tweede leven in Nijmegen

WAGENINGEN - Daar hangt-ie dan. Het fietsbruggetje bij de Bellefleur in Wageningen is bijna gereed om te vertrekken naar zijn nieuwe ligplaats in Nijmegen.

De gemeente Wageningen had de brug als tweedehandsje te koop gezet op de site bruggenbank.nl. Rijk hoefde de stad er niet van te worden. En dat is maar goed ook. ,,Het bruggetje  is vergeven aan gemeente Nijmegen’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Wageningen. 

Idealistische drijfveren

Quote

We blij zijn dat deze brug een tweede leven krijgt en niet gesloopt hoeft te worden.

Woordvoerder Wageningen

,,Dat heeft een project van drie bruggen, waarin deze brug prima past. We blij zijn dat deze brug een tweede leven krijgt en niet gesloopt hoeft te worden, zoals vaak gebeurt met civiele kunstwerken als bruggen.’’

Wageningen had vooral idealistische drijfveren om de brug elders een tweede leven te gunnen. Als de uit 2009 stammende brug nog wat op zou brengen, zou dat mooi zijn meegenomen. ,,Een brug verplaatsen al een dure exercitie. Het slopen en storten ook. Hergebruik - waar dan ook - is altijd beter, ook financieel.’’

Nieuwe brug 12 mei in gebruik

De brug moest wijken, omdat hij te smal was geworden om dagelijks duizenden studenten op weg naar de campus of weer naar huis veilig te laten passeren. Datzelfde geldt voor de wandelaars die het bruggetje ook gebruikten en op sommige tijdstippen in de verdrukking kwamen.

Straks komt er een nieuwe bredere brug. Ook het fietspad langs Pomona wordt verbreed en de gevaarlijke haakse bocht voor de brug verdwijnt. Ook komt er een apart voetpad. Het is de bedoeling dat dit deel van de fietsroute naar de Wageningen Campus op 12 mei in gebruik wordt genomen. 

De Vallei