Volledig scherm
De man uit Wageningen toont de Vermeer-pop aan een strop (rechts). © ANP

Wageningse Ajax-fan met Vermeer-pop alweer vrij

AMSTERDAM/ WAGENINGEN - De 26-jarige man uit Wageningen die zondag tijdens de klassieker tussen Ajax en Feyenoord een Vermeer-pop aan een strop toonde in de ArenA, is dinsdag weer vrijgelaten. Dat heeft de rechter-commissaris in Amsterdam dinsdag bepaald. Die zag onvoldoende grond de man nog langer vast te houden. Hij blijft wel verdachte.

De rechter-commissaris moest beslissen of de man nog 2 weken vast zou blijven zitten. Dat gebeurt niet. Ook wordt de Wageninger niet berecht volgens het zogeheten snelrecht – binnen 2 weken. De rechter-commissaris wees het verzoek van de advocaat van de Wageninger namelijk toe, om een reclasseringsrapport over hem te laten opstellen. Daar is doorgaans 8 weken mee gemoeid.

Veroordeeld
De 26-jarige is een fanatiek Ajax-fan die zich volop in kringen van hooligans beweegt. In 2011 is hij door de politierechter in Arnhem al eens veroordeeld voor openlijk geweld.

Overstap
De pop die de Wageninger tijdens de wedstrijd aan een strop liet hangen, moest Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer voorstellen. De doelman maakte in 2014 overstap van Ajax naar aartsrivaal Feyenoord en dat werd hem door het Ajax-publiek niet in dank afgenomen.

Zondag klonken er de hele wedstrijd spreekkoren tegen hem, de pop aan de strop (die een shirt droeg met achterop 'Vermeer' en het nummer 1) was het trieste dieptepunt in de beledigingen aan het adres van de Feyenoord-keeper.

Aanhouding
De Wageninger werd direct na de wedstrijd gearresteerd en in de cel gezet. Ajax heeft hem een stadionverbod gegeven. Ook werd meteen een strafrechtelijke procedure tegen hem aangekondigd.

De Vallei