Volledig scherm
Een debat in de bibliotheek van Wageningen. Volgens wethouder Gudden betaalt een bewoner van een huis met een waarde van 250.000 euro volgend jaar 3,50 euro per maand meer aan onroerendezaakbelasting, ,,Ik denk dat onze inwoners dat liever doen, dan dat de bibliotheek dicht gaat.’’ © Herman Stover

Wageningse huizenbezitter gaat fors meer betalen

WAGENINGEN - Wageningse huizenbezitters gaan komend jaar fors meer betalen aan onroerendezaakbelasting (ozb). Naast de al geplande verhoging van 2,25 procent wil het stadsbestuur er nog eens 10 procent bij opdoen. Een verhoging dus van 12,25 procent.

Dennis Gudden, wethouder van Financiën, vindt de verhoging verdedigbaar nu de gemeente Wageningen fors moet bezuinigen omdat ze minder geld krijgt van het rijk. Het gaat om 5,7 miljoen euro.

,,Het gaat er dan om wat je overeind wilt houden en wat dat kost. Wij kiezen ervoor om een sociale, groene en duurzame stad te blijven. Onze voorzieningen zoals de bibliotheek en theater Junushoff houden we in stand.’’

Ook laat Wageningen de subsidies voor scholen, natuur- en milieueducatie en 4 en 5 mei ongemoeid.

Bibliotheek blijft

Volledig scherm
Ozb in Wageningen gaat met 12,25 procent omhoog. © ANP XTRA

Volgens Gudden betaalt een bewoner van een huis met een waarde van 250.000 euro volgend jaar 3,50 euro per maand meer aan onroerendezaakbelasting, ,,Ik denk dat onze inwoners dat liever doen, dan dat de bibliotheek dicht gaat.’’

Wageningen wil de meest kwetsbare inwoners ontzien. ,,Vanuit het principe van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, doen we een beroep op alle inwoners door de ozb te verhogen’’, zegt wethouder Lara de Brito. Daar staat volgens haar tegenover dat het cultureel- en het zorgaanbod overeind blijft.

Parkeertarieven omhoog

Naast de ozb gaan ook de parkeertarieven omhoog. Het hoogste tarief wordt 1,80 euro per uur. Daarentegen gaat Wageningen wel variëren in de tarieven. ,,Op de Costerweg bijvoorbeeld is het tarief lager’’, zegt De Brito. Wageningen hoopt op die manier de parkeerdruk in het centrum meer te spreiden. Een parkeervergunning voor bewoners van het centrum gaat omhoog van 45,00 naar 67,50 euro per jaar. Ook de tarieven van het Lexkesveer gaan omhoog.

Daarnaast bezuinigt de stad op het onderhoud van groen en wegen. Dat zal effect hebben op het straatbeeld, staat in de programmabegroting. De gemeente verkoopt om extra inkomsten te genereren een deel van haar vastgoed. 

De Vallei