Volledig scherm
Louise Vet. © ANP

Wageningse Louise Vet krijgt hoge koninklijke onderscheiding

WAGENINGEN - Louise Vet (65) mag zich Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen. Minister Carola Schouten overhandigde haar de onderscheiding bij haar afscheid als directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), een nationaal en internationaal vermaard onderzoeksinstituut in Wageningen.

Vet was precies 20 jaar directeur van het NIOO-KNAW. In die periode ontwikkelde het instituut zich verder tot een internationaal toonaangevend centrum voor ecologisch onderzoek. Haar credo dat je kunt leren van de natuur bij het verduurzamen van de samenleving en haar werk als onafhankelijk voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel bracht haar in 2018 op de eerste positie van Trouw’s landelijke Duurzame Top 100.

Natuur als basis

Vet zette zich op allerlei manier in om de natuur als basis van een circulaire economie en om biodiversiteit te beschermen. Hierbij paste ze de nieuwe kennis van haar instituut toe: natuur herstel je door boven- en ondergrondse soorten en processen met elkaar te verbinden.

Met hart en ziel betrok ze het grote publiek bij ecologische vraagstukken. Dit deed ze in tal van openbare optredens, via de media, zeer goed bezochte open dagen en rondleidingen op het NIOO-KNAW en via het stimuleren van onderzoeksprojecten zoals Poep = Goud en door burgers bij het onderzoek te betrekken.

Onlangs nam ze deel aan het boerendebat van De Gelderlander, waar ze vooral naar oplossingen en verbinding zocht.

Commissie Remkes

Louise Vet heeft in tal van raden en adviescommissies zitting of zitting gehad. Ze is op dit moment onder meer lid van de Commissie Remkes, voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en voorzitter van het bestuur van Urgenda. Daarnaast gaat ze zich de komende tijd ook nog breder inzetten als ambassadeur voor het maatschappelijk belang van de ecologie gaan inzetten.

Ze wordt als NIOO-directeur opgevolgd door Geert de Snoo. Naast zijn bestuurlijke werk als decaan bij Universiteit Leiden, heeft hij zich in zijn onderzoek en onderwijs gericht op biodiversiteit en duurzaamheid in het landelijk gebied.

De Vallei