Elmar Theune en Jasper Munnichs van Volt in Wageningen
Volledig scherm
Elmar Theune en Jasper Munnichs van Volt in Wageningen © Foto Theune

Wageningse moeder en zoon samen op lijst voor Volt

WAGENINGEN - De Vallei telt zes of, wanneer ex-inwoners worden meegeteld, negen kandidaten op de lijsten voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

De meest opvallende is een moeder-en-zoon-combinatie op één lijst. Het was zoon Jasper Munnichs die zijn moeder Elmar Theune zo enthousiast maakte over zijn nieuwe Europagezinde partij Volt dat ze nu samen op de Nederlandse kandidatenlijst staan. ,,Er komt zoveel positieve energie uit Volt, ik word er blij van‘’, zegt de Wageningse Theune.

Moeder

Jasper Munnichs is opgegroeid in Wageningen-Noordwest en bemoeide zich eigenlijk nooit zo met de politiek, hoewel zijn moeder onder meer raadslid en wethouder voor de PvdA in Wageningen was. ,,Mijn interesse voor politiek kwam eigenlijk pas naar boven toen ik in Utrecht ging studeren en wonen en ik mij steeds meer zorgen begon te maken over onze toekomst. Tussen al die euroscepsis door kwam opeens het positieve Europagevoel van Volt op en ik ben in Nederland vanaf de oprichting bij de partij betrokken. Het maakt mij blij en optimistisch.’’

Nationale deelbelangetjes

Quote

We zijn een pan-Europese partij

Jasper Munnichs, Volt

Moeder en zoon stonden samen op de politieke Europa-markt op 5 mei in Wageningen. ,,Het was met afstand de best bezochte kraam, mensen zijn nieuwsgierig naar Volt’’, zegt Theune. ,,En dat merkten we dinsdag ook bij het Europese studentendebat op de Wageningen Campus.’’ Munnichs: ,,Bij de laatste landelijke peiling stond Volt al op 1 van de 26 zetels die Nederland mag leveren. Dat is al fantastisch, maar we hopen nu zelfs op twee zetels en dat lijkt reëel.’’ Waarin onderscheidt Volt zich eigenlijk van GroenLinks, D66 en PvdA? ,,We zijn progressief en links. Maar vooral ook optimistisch, we zoeken het debat met iedereen. We zijn een pan-Europese partij. We geloven in nauwe Europese samenwerking en kijken niet naar nationale deelbelangetjes. Als iets heel goed is voor Europa in het algemeen en misschien net iets minder voor Nederland zelf dan hebben we oog en oor voor het grotere belang. Bijvoorbeeld voor een beter klimaat.’’

Andere kandidaten

Vanuit de Vallei staan verder kandidaat Bennekommer Sjoerd Bakker (VVD), Wageninger Diederik van der Loo (SP), Lunteraan Arjen Droog, Wekerommer Arnold Versteeg en Veenendaler Henri Krooneman (allen CU/SGP) en Edenaar/Bennekommer Coen van de Kraats (Volt). De enige met wortels in de Vallei met een reële kans op een zetel in het Europees Parlement is de Oosterbeekse Tineke Strik (nummer 2 bij GroenLinks), oud-wethouder in Wageningen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei