Volledig scherm
© ANP

Wageningse poepzuivering in de race voor Nationaal Icoon

WAGENINGEN - Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen strijdt mee voor de titel Nationaal Icoon. Het onderzoeksinstituut doet mee aan de verkiezing met de innovatie 'Poep = Goud'. De tien finalisten presenteerden zich woensdag op het ministerie van Economische Zaken aan het publiek.


Het gaat om 'baanbrekende' en 'innovatieve technologieën' in bijvoorbeeld de energie-, voedsel- en watervoorziening, de gezondheidszorg en de mobiliteit, laat het ministerie weten. De innovaties moeten onder meer bijdragen aan biodiversiteit en duurzaam gebruik van grondstoffen.

Medicijnresten
Uit de ruim zestig inzendingen werd het Wagenings onderzoekscentrum als één van de tien finalisten genomineerd. 'Poep = Goud' is een eco-technologie met algen voor sanitair water. Met deze technologie worden waardevolle, schaarse grondstoffen zoals fosfor teruggewonnen. Tegelijkertijd worden stoffen als medicijnresten en ziekteverwekkers afgebroken om watervervuiling te voorkomen.

Gekweekte stamcellen
In oktober dit jaar wordt de uitslag van de finale bekend. De verkiezing werd in 2014 voor het eerst georganiseerd. Er werden toen vier Nationale Iconen benoemd, waaronder gekweekte stamcellen en hybride aardappels.

De Vallei