Volledig scherm
Foto ter illustratie. © -

Wageningse student veegt billen af met vertrouwelijke documenten van universiteit

WAGENINGEN - Een student kan bij een toiletbezoek op de universiteit in Wageningen voortaan toiletpapier gemaakt van geheime vergaderdocumenten gebruiken. Vervolgens droogt hij zijn handen af met toiletdoekjes die ooit koffiebekers waren. 

Zo ziet de nieuwe stroom van papier op de Wageningen University & Research (WUR) er in een notendop uit.

Immense papierstromen

De WUR scheidt ieder jaar een gigantische stroom papier af. Zo worden op de campus 3,8 miljoen papieren bekers gebruikt en 17 miljoen papieren handdoekjes. Daarnaast zamelt de universiteit nog eens 277.000 kilo al dan niet vertrouwelijk oudpapier in, meldt de WUR op de website van haar eigen magazine Resource.

Oudpapier, doekjes voor op het toilet en papieren koffiebekers worden voortaan apart ingezameld door Veolia. De inzamelaar levert het papier aan afvalverwerker WEPA. Die maakt daar weer wc-papier en papieren handdoekjes van. Natuurlijk met gebruik van groene stroom en zo min mogelijk water. 

Leverancier Asito van de WUR neemt dat papier voor het sanitair weer af bij WEPA. Zo keert het gerecyclede papier terug naar de campus. De handdoekjes blijven in de papiercyclus, terwijl het toiletpapier de universiteit voorgoed verlaat via het riool.

Volledig scherm
Op tafel staat één van de 3,8 miljoen papieren bekertjes die ieder jaar op de campus van Wageningen worden gebruikt, hier tijdens het Weekend van de Wetenschap in 2018. © Herman Stöver

Mileuwinst

Volgens de universiteit levert deze aanpak een gigantische milieuwinst op. Zo zamelde de WUR hiervoor de koffiebekers en handdoekjes niet apart in. Er wordt dus meer papier gerecycled en de transportkosten zijn ook verminderd.

Volgens berekeningen van WEPA daalt de CO2-emissie van de WUR jaarlijks met een uitstoot die gelijk is aan 25 auto’s.

De Vallei