Volledig scherm
De uit het nest gevallen, jonge boomvalk. © Dierenambulance Nederrijn

Wageningse vogelaar en Dierenambulance redden gevallen valk

WAGENINGEN - Een jonge boomvalk is maandag door medewerkers van Dierenambulance Nederrijn en een Wageningse vogelaar gered. De vogel was door uit het nest gevallen en kon zelf niet meer omhoog komen.

Het nest waar de jonge valk uit was gevallen, bevond zich op een hoogspanningsmast.

Dierenambulance
De Wageningse vogelaar, gespecialiseerd in de broedbiologie van de boomvalk, hield al een tijdje het nest van de vrij zeldzame vogel in de gaten. Toen hij maandag zag dat de jonge valk was gevallen, belde hij de dierenambulance op.

Ladder
Dierenambulance Nederrijn schrijft op Facebook: 'In goed overleg besloten we het jong te vangen en te verplaatsen naar een nabijgelegen boom. Via een ladder klommen we omhoog en wisten we het jong op een hoge tak te plaatsen. Moeder boomvalk hield ons nauwlettend in de gaten, maar verdween uiteindelijk onder luid protest toch plotseling'.

Nieuwe stekje
Het is volgens de Dierenambulance van belang dat de natuur dit soort problemen zelf oplost. 'We spraken met de vogelaar af dat hij het in de gaten zou houden en dat we het dier alsnog zouden ophalen als de moeder zich niet zou melden. Gelukkig bleek onze bezorgdheid overbodig; inmiddels wordt de pechvogel weer op zijn nieuwe stekje gevoerd door zijn moeder, terwijl de vader prooidieren aanlevert'.

De Vallei