Volledig scherm
De man uit Wageningen toont de Vermeer-pop aan een strop (rechts). © ANP

Werkstraf geëist tegen Wageninger die Vermeer-pop aan strop hing

AMSTERDAM/ WAGENINGEN - Tegen Ferdi T. wordt een werkstraf van tachtig uur geëist waarvan de helft voorwaardelijk, dat bleek woensdag in de rechtbank in Amsterdam. De Ajax-fan uit Wageningen hing tijdens het duel van zijn club tegen Feyenoord vorig seizoen een pop aan een strop in het stadion. Die pop moest Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer uitbeelden.

Vermeer voelde zich daardoor dusdanig bedreigd dat hij aangifte deed.

De officier van justitie eiste ook dat de Wageninger drie jaar niet in de Amsterdam ArenA, het stadion van Ajax, mag komen.

Straf
T. wordt verdacht van bedreiging met de dood of zware mishandeling. Dat bleek uit de tenlastelegging. Ajax strafte de 'fan' al eerder. De man kreeg een stadionverbod. De club zelf kreeg onder meer een boete van 10.000 euro van de KNVB, omdat de club eerder had moeten reageren toen de Vermeer-pop werd opgehangen.

Strafblad
De advocaat van T. zei woensdagmorgen in de rechtbank dat zijn cliënt de pop 'had gevonden in het stadion'. Uit het strafblad van de verdachte bleek dat hij in het verleden regelmatig betrokken is geweest bij vechtpartijen.

Overstap
Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer maakte in 2014 overstap van Ajax naar de Rotterdamse aartsrivaal en dat werd hem door het Ajax-publiek niet in dank afgenomen. Tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord klonken er de hele wedstrijd spreekkoren tegen hem, de pop aan de strop (die een shirt droeg met de naam 'Vermeer' en het nummer 1) was het trieste dieptepunt in de beledigingen aan het adres van de Feyenoord-keeper.

De rechter doet woensdag 7 september om 13.00 uur uitspraak in deze zaak. De voorlopige hechtenis van T. is opgeheven.

De Vallei