Volledig scherm
© ANP

Wesp: in paar weken van bedreigd naar plaag

WAGENINGEN - We wapperen wat af op het terras. Want wat zijn er veel wespen! Of niet? Wageningse Wetenschappers weten onderhand niet meer wat te antwoorden.

Onderzoeksmedewerker Ruud van Kats van Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit, krijgt deze week verschillende telefoontjes of er meer wespen zijn dit jaar en of dan kruidnagel of het branden van koffie helpt om ze te verjagen. Want mensen hebben er last van. Nog maar een paar weken geleden kreeg hij een heel andere vraag: of het klopt dat de wesp met uitsterven wordt bedreigd?

'Skippyballen van nesten'
Dat had een ecoloog in het Noorden van het land gezegd. Die zag vroeger ‘skippyballen van nesten’ en nu nooit meer zulke grote exemplaren. Dit zou komen door insectenbestrijdingsmiddelen in de landbouw. "Het geeft wel aan hoe grillig de meldingen van mensen zijn", zegt Van Kats. "Want nu zou er dan sprake zijn van een wespenplaag. En we zijn maar 3 weken verder."

Meer meldingen
Een collega van hem, bioloog van Natuurbericht.nl, heeft onlangs een belronde gemaakt langs ongediertebestrijders, vertelt hij. "Die gaven aan dat het aantal meldingen dit jaar wat meer is."

Natuurlijke fluctuaties zijn heel gewoon, zegt hij. "De mens beleeft de hoeveelheid wespen in juli, augustus en september als veel. Zo gauw de zon schijnt gaan we naar buiten, het terras op, en komen meer in aanraking met wespen. Net als meeuwen en duiven hebben wespen zich aangepast aan de stad. Als de Vespula Vulgaris, ofwel de gewone wesp, behoefte heeft aan eiwitten om zijn larven te voeden en aan zoetigheid voor zichzelf, stort hij zich op ‘de gedekte tafel met kroketten en limonade’, want daar vindt hij alles."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei