Een wolf op de Veluwe pakt een prooi: een jonge ree.
Volledig scherm
PREMIUM
Een wolf op de Veluwe pakt een prooi: een jonge ree. © Benny Pieters Faunabescherming

Wild plan: zet wolven uit op Veluwe als middel tegen schade door zwijnen en herten

WAGENINGEN - Wilde zwijnen, herten en reeën schaden de variatie van de Veluwse bossen. Als verantwoordelijke instanties niet willen dat het geliefde natuurgebied verdroogt en minder divers wordt, is actie noodzakelijk, bijvoorbeeld het uitzetten van extra wolven.

22 reacties

 • Jules Vismale

  4 jaar geleden
  Dat vonden ze in de jaren '70 ook toen een zekere bioloog, van Veen genaamd,  voorstelde om de wolven al naar Nederland terug te halen! En in die tijd leefde helaas het Roodkapjes-syndroom hier nog veel te erg!
 • Sockolsky

  4 jaar geleden
  Klopt helemaal, in Yellowstone park hebben ze jaren geleden ook meer wolven uitgezet en de biodiversiteit is weer helemaal terug, dus kom maar op met die wolven, = een goed idee en plan! ;-)
 • Daan

  4 jaar geleden
  Teveel wolven? Dat zal door de sociale structuur van wolven/wolvenroedels nooit gebeuren! De natuur regelt het dus zelf, verdiep uzelf maar eens in hoe en wat wolven werkelijk zijn en hoe ze leven. Fantastische dieren!
 • Jules Vismale

  4 jaar geleden
  De wolf hoeft beslist niet de aantallen van zijn prooien te regelen maar dat gebeurd ook vaak zat andersom. Zijn er bijvoorbeeld veel hoefdieren dan brengen de wolven meer welpen groot en zijn er minder prooidieren dan zullen er ook minder welpen volwassen worden! Helaas zijn wij mensen de grootste moordenaars die werkelijk nog steeds denken dat wij over de natuur moeten heersen terwijl we daar nog steeds een onderdeel van zijn!
 • Fauna4life

  4 jaar geleden
  Uiteraard geen goed idee. De wolf is al uit zichzelf naar Nederland gekomen en waarschijnlijk volgen er meer. Er zal een natuurlijke populatie-opbouw gaan plaatsvinden. We moeten leren dat de enige die goed kan reguleren en beheren de natuur zelf is. Jammer dat er altijd weer grapjassen zijn die misplaatste opmerkingen over afschieten plaatsen. Zij hebben klaarblijkelijk geen kennis van zaken.