Volledig scherm
De Hoogstraat in Wageningen. © Herman Stöver

Winkelserie: De Hoogstraat mag wat hipper

SHOPPEN - Wat is de leukste winkelstraat in het verspreidingsgebied van De Gelderlander? Juryleden Rozemarijn van der Ven en Eline van der Plas gaan een maand lang met verslaggever Mitchel Suijkerbuijk op pad langs de winkelstraten in de regio. Dit keer: de Hoogstraat in Wageningen.

Variatie in winkels
Heel bijzonder divers is het winkelaanbod in de Hoogstraat niet. We treffen vooral veel bekendere, traditionele winkels die je ook wel mag verwachten in een stad met bijna 38.000 inwoners.. Horecazaken, kledingwinkels, schoenenwinkels en bekende ketens als Blokker, Primera en HEMA bijvoorbeeld. „Het is jammer dat er niet wat hippere, aparte concepten in deze straat zitten. Dat zou je wel verwachten in de hoofdstraat van een studentenstad”, zegt Eline van der Plas.

Sfeer in de straat
Mooie, oude panden zorgen voor een gemoedelijke sfeer in de straat. Zo straalt de Blokker heel wat meer uit dan in de gemiddelde winkelstraat, door het prachtige, historische pand. De Vodafone- en Pearlewinkel zitten naast elkaar in het mooiste pand van de straat, zo vindt de jury. „Er is verder veel groen in de straat, ook dat zorgt voor een leuke sfeer”, zegt Rozemarijn van der Ven. Ook zien we enkele leegstaande panden, wat juist weer jammer is voor de sfeer.

Zelfstandige winkels of ketens?
De mix tussen zelfstandige winkels en ketens is hier prima in orde. Naast de bekende ketens zien we bijvoorbeeld boekhandel Kniphorst, modehuis De Windt, Armand’s Junior en Z&Z Zoetwaren. Bekende modeketens zijn bijvoorbeeld WE, Open32 en Jeans Centre. „Leuke winkels, maar over het algemeen zitten hier wel winkels die zich op de massa richten. Er zijn maar weinig winkels met heel unieke producten gericht op het individu”, vindt Van der Plas.

Parkeren
Net buiten het centrum parkeer je gratis, meer in het centrum kost parkeren meestal 1,40 of 1,60 euro per uur.

Drukte
Het is niet rustig, maar het is ook geen heel drukke boel op deze dinsdagmiddag.

Opvallend
De vele historische panden vallen op in de Hoogstraat. Die zorgen voor een fijne sfeer, al zitten er ook een paar lelijke missers tussen.

Hoogtepunt
Aan het begin van de straat zien we twee ambachtelijke bakkers vlakbij elkaar zitten: Le Perron en Van Voorthuyzen. Ze zitten beide in mooie panden en stralen ambacht uit. Van der Ven: „Het zijn van die traditionele bakkertjes, het ziet er heel leuk uit. Daarbij kun je er ook nog eens fijn zitten binnen. Het ruikt heerlijk als je er voorbij loopt.”

Dieptepunt
Hoewel zo’n 10.000 inwoners van Wageningen student is, oogt de Hoogstraat qua winkelaanbod niet echt als een straat die zich op studenten richt. We zien veel winkels voor de massa en weinig gericht op de student. „Dat is jammer, vooral omdat er zoveel internationele studenten verblijven hier”, zegt Van der Ven. Wel horen we van ondernemers dat veel winkels studentenkorting bieden.

Leukste winkel
Behalve de twee bakkers is de jury ook liefhebber van kaaswinkel Koetshuysch en van Z&Z Zoetwaren. Die laatste heeft een heel uitgebreid aanbod aan snoep, bonbons en andere zoetwaren.

Mening consument
Collega’s Lian Mayes (48) en Ingrid Slebus (48) zijn een dagje shoppen in Wageningen. „De winkels die we zien, zijn sfeervol. Jammer genoeg staat er best veel leeg in Wageningen. Er verdwijnen steeds meer zaken”, zegt Mayes. Als de twee echt willen slagen, gaan ze liever naar Arnhem of Nijmegen. „Daar is veel meer variatie. Vooral op het gebied van mode is het aanbod veel groter”, zegt Slebus.

Eindoordeel jury
Op een paar winkeltjes na springt er niet zo veel tussenuit in de Hoogstraat in Wageningen. „Al is het zeker niet slecht. Op het gebied van kleding zou je wel wat meer keuze verwachten”, zegt Van der Plas. De vele historische panden zorgen verder voor een fijne sfeer in de straat.

De Vallei