Volledig scherm
Foto: Herman Stöver

WUR verliest rechtszaak tegen dagblad Trouw

WAGENINGEN / AMSTERDAM - Wageningen Univerity & Research (WUR) heeft een rechtszaak verloren tegen dagblad Trouw. Journalist Hans Marijnissen van Trouw had vastgesteld dat de uitkomsten van een onderzoek van de Wageningse universiteit waren gestuurd door de levensmiddelenindustrie. WUR eiste een rectificatie, maar volgens de rechtbank is dat niet nodig.

Aanleiding voor het kort geding was een televisie-uitzending waarin Marijnissen over zijn journalistieke onderzoek vertelde. In het WNL-programma De Haagse Lobby zei hij dat hij een 'aanbestedingsbrief' had gezien waarin de voorlopige conclusie van een onderzoek van de WUR al vaststond.

Statiegeld
Dat onderzoek ging over 'nascheiding van verpakkingsmateriaal'. Dat klinkt saai, maar het past in een felle discussie tussen voor- en tegenstanders van behoud van het statiegeldsysteem voor plastic flessen.

Voorstanders van dat systeem zijn milieu-organisaties en het bedrijf dat de flessen verwerkt. Supermarkten zijn tegen. Zij willen dat plastic flessen uit het huishoudelijk afval worden gefilterd. Dat heet nascheiding.

Nascheiding
De levensmiddelenindustrie en de universiteit in Wageningen besloten in maart 2009 tot oprichting van een Kenniscentrum Nascheiding. Het centrum zou onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek doen naar nascheiding. In mei 2009 verscheen een analyse van de wetenschappers die het onafhankelijke onderzoek deden. Ze schreven in de voorlopige conclusie dat het statiegeldsysteem het 'duurste systeem van allemaal' is.

Analyse
Marijnissen noemde de analyse in het televisieprogramma een 'aanbestedingsbrief'. „Dat onderzoek is door de industrie besteld bij de WUR." Hij trok daarmee de onafhankelijkheid van de universiteit in twijfel.

Rectificatie
WUR eiste daarna rectificatie vanwege reputatieschade, maar Trouw weigerde dat. Zo kwamen beide partijen maandag in de rechtbank in Amsterdam terecht. De rechter noemde de woordkeus van Marijnissen om de analyse een aanbestedingsbrief te noemen 'ongelukkig', maar geen reden om te rectificeren.

Was er dus sprake van gestuurd onderzoek? Daarover deed de rechter geen uitspraak. Wel stelde de rechtbank vast dat er geen reden is om Marijnissen de mond te snoeren.

De Vallei