Een patrijs.
Volledig scherm
Een patrijs. © AD.NL

Zeldzame vogels op campusroute

WAGENINGEN - Patrijs en gele kwikstaart staan op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten. Ze komen voor op het beoogde tracé van het Rondje Campus in Wageningen.

Bureau De Groene Ruimte heeft een rapport geschreven over de natuurwaarden van het mogelijke tracé van het Rondje Campus in Wageningen. Het rapport spreekt van ‘redelijke aantallen patrijzen en verscheidene paren gele kwikstaarten’. Linus van der Plas, voorzitter van de KNNV Vogelwerkgroep Wageningen e.o. vindt dat deze twee soorten hiermee geen recht wordt gedaan. 

Patrijs kwetsbare soort

In een brief aan de provincie Gelderland meldt hij dat beide soorten op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten staan. De patrijs hoort zelfs bij de negentien meest kwetsbare soorten van het land. Hij wijst in zijn brief ook op het belang van het zoekgebied voor de campusroute als leefgebied voor deze twee vogelsoorten. 

Uit inventarisaties van de Weidevogelwerkgroep Binnenveld Oost blijkt dat dat de proefvelden van Wageningen UR, waar de weg zou moeten komen, een voor Nederland uitzonderlijk hoog aantal patrijsterritoria telt. Van der Plas wil dat de provincie dit meeneemt in de milieu effect rapportage voor de route.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei