Volledig scherm
© Marina Popova

Zelfrijdende auto mag passagiers gaan vervoeren (video)

Wageningen – De zelfrijdende auto, de Wepod, mag vanaf nu passagiers gaan vervoeren. Dat heeft de provincie Gelderland zaterdagochtend bekend gemaakt. De goedkeuring is gegeven door de rijksdienst voor het wegverkeer. Het afgelopen half jaar is de auto uitvoerig getest op het universiteitsterrein in Wageningen. Het vervoeren van de passagiers gebeurt voorlopig alleen nog op het campusterrein.

Het is de bedoeling dat de Wepod mensen gaat vervoeren van het station in Ede naar de campus over een traject van 6 kilometer. Daarbij gaat het niet om gewone reizigers, maar gasten die op uitnodiging van de universiteit gebruik mogen maken van de zelfrijdende auto als een soort taxiservice. Daarbij rijdt het wagentje maximaal 10 kilometer per uur en is er wel altijd een steward aanwezig.

Testen
Voordat de Wepod zover is, moet het de computersystemen die in de auto zitten het traject precies in kaart brengen. Dit gaat stapje voor stapje. De afgelopen tijd zijn veel tests uitgevoerd met het wagentje. De Wepod moet ondermeer in staat zijn snel te kunnen stoppen in onverwachte situaties. De provincie heeft 4,1 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Dat is meer dan was begroot, omdat tijdens de testen bleek dat het voertuig een afwijking had naar links. Die klachten zijn inmiddels verholpen.

Overleden
In Amerika is vorige maand voor het eerst een passagier van een zelfrijdende auto overleden na een botsing. Toch gaat gedeputeerde Conny Bieze er van uit dat de zelfrijdende auto’s juist bij gaan dragen aan veiliger verkeer. „De meeste ongevallen gebeuren juist door menselijke fouten” , aldus Bieze. De WePod is overigens wel gewoon verzekerd.

Volledig scherm
© Marina Popova
Volledig scherm
© Marina Popova
Testrit zelfrijdende auto in Wageningen, de Wepod.

De Vallei