Volledig scherm
Lawet in Wageningen, alleen het uitbouwtje wordt gesloopt © DG/Eric Wijnacker

Zorgcentrum Lawet Wageningen wil binnen een jaar al open

WAGENINGEN - Als alles meezit, wonen er al binnen een jaar 37 ouderen, die vrij intensieve zorg nodig hebben, in het gebouw Lawet op Duivendaal in Wageningen. Zorgverlener Vandaegh wil zo snel mogelijk beginnen met de noodzakelijke verbouwing.

Wie het markante monumentale pand nog in de oorspronkelijke staat wil bezichtigen, heeft zondagmiddag een buitenkans. In het kader van Open Monumentendag zijn er dan rondleidingen door het pand.

Quote

We zijn blij dat we in Wageningen kunnen beginnen

Matthijs Wolters

Vandaegh is een zorgorganisatie voor 65-plussers die intensieve zorg nodig hebben. Dat zijn mensen die met dementieverschijnselen kampen. Deze krant meldde onlangs nog, op basis van gemeentelijke stukken, dat zorgverlener September de zorg zou gaan verlenen in Lawet. Maar September heeft er enkele jaren geleden voor gekozen om zorg te verlenen in zorgcentrum De  Melkweg in Wageningen en is dus al geruime tijd niet meer in beeld voor Lawet. Vandaegh Zorggroep, onderdeel van de Blueprint Group, heeft dat initiatief overgenomen, zegt mede-eigenaar Matthijs Wolters: ,,We zijn blij dat we in Wageningen kunnen beginnen. Op een werkelijk prachtige, monumentale locatie. Daar zijn wij blij mee. We kiezen voor een gemoedelijke woonomgeving, waarin we onze bewoners een integraal pakket van wonen, dienstverlening en zorg willen bieden. Alles op maat, tot en met de laatste levensfase. Op deze manier maken wij een stijlvolle, verzorgde oude dag mogelijk voor mensen die hun leven willen voortzetten zoals ze dat gewend zijn.’’ Vandaegh doet dat al in Wassenaar en Den Haag en wil uitbreiden naar Zutphen, Breda en Wageningen.

Behoud

De gemeente vreesde een paar jaar geleden dat sloop van Lawet wellicht noodzakelijk zou zijn, omdat het moeilijk leek om het gebouw een nieuwe functie te geven. De ontwikkelaars Hielke Jan van der Leij en Johan Boeve zijn blij dat het monument behouden kan blijven. ,,Het wordt zelfs mooier'', zegt Van der Leij. ,,Aan de binnenzijde zal er wel ingrijpend verbouwd moeten worden, maar het aanzien van het monumentale pand wordt bewaard.'' Wel wordt een latere kleine aanbouw aan de Duivendaalzijde van Lawet weggehaald en komt daar een nieuwe entree. 

 De geplande verbouwing doet geen afbreuk aan de monumentale status en welstand van het gebouw, zo is geconcludeerd door de Welstandscommissie.  Als er geen bezwaren worden ingediend, zouden de werkzaamheden al in oktober kunnen beginnen. En kunnen de bewoners in de tweede helft van 2019 al hun intrek nemen in Lawet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei