Volledig scherm
© ANP

Zorgpremie stijgt fors bij verzekeraar Menzis

WAGENINGEN - Verzekeraar Menzis in Wageningen verhoogt de basispremie voor de meest gekozen basisverzekering in 2017 met 12 euro per maand. Deze stap is volgens bestuurder Frank Janssen van de coöporatie onvermijdelijk vanwege de gestaag stijgende zorgkosten.

Menzis maakt donderdag na DSW en CZ als derde belangrijke zorgverzekeraar de nieuwe prijzen bekend en is tot nog toe de duurste.

De premie voor de meest gekozen basisverzekering komt op 119 euro per maand, tegen 107 euro dit jaar. Een teruggave van 103 euro per verzekerde per jaar uit de reserves kon deze premiestijging niet voorkomen.

Reserve
Menzis zet komend jaar 173 miljoen euro in voor dit doel, wat neerkomt op 103 euro per onder het Menzis-label verzekerde per jaar. Dat is 70 procent van de beschikbare reserve, maar veel minder dan vorig jaar. Toen ging nog 312 miljoen euro terug naar de klant, goed voor 185 euro per verzekerde.

De premie bij Anderzorg, het internetlabel van Menzis, gaat omhoog met -- euro tot -- euro per maand.

Kosten
Ook een daling van de bedrijfskosten met 8,7 procent, kon de premiestijging niet in toom houden. Het is voor het derde jaar op rij dat Menzis flink in de kosten van de organisatie snijdt. Die maken 2,9 procent uit van de totale kosten waarmee de verzekeraar te maken heeft.

Concurrentie
Bij CZ beperkt de verhoging van het basispakket zich tot 7,5 procent (wordt 112,85 euro). Het kleinere DSW dat traditiegetrouw altijd als eerste de nieuwe premies aankondigt, legt ruim 9 procent bovenop de prijs van dit jaar en komt uit op 108 euro.

Menzis kan de belangrijke concurrent CZ niet volgen omdat de verzekeraar over minder reserves beschikt en dus minder vanuit het eigen vermogen overhevelt om de stijging te dempen. „Dat is wrang”, erkent financieel directeur van Menzis Frank Jansen.

Menzis behoort met 2,25 miljoen verzekerden tot de vier grootste zorgverzekeraars van Nederland. De andere zijn Achmea, CZ en VGZ.

De Vallei