‘Als ik niet om meer loon had gevraagd, had ik het ook niet gekregen’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Linda (35) werkt 16 uur als cafetariamedewerker.
Wat verdien je?
,,885 euro netto. Bruto weet ik het niet eens. Of wacht, ik log even in om te kijken. Bruto is het 909 euro.”
Blij mee?
,,Zeker, want ik heb een loonsverhoging gevraagd vorig jaar. Ik had gesolliciteerd op een andere baan in de catering. Daar zou ik 13,30 euro per uur bruto verdienen. Maar toen kreeg ik er spijt van, mede door de collega’s waar ik mee werk die ik dan zou missen. Zij zijn zo leuk. Toen heb ik mijn werkgever gevraagd of hij me tegemoet kon komen. Ik verdiende eerst 10,78 euro bruto en hij vond het goed om me voortaan 13 euro bruto per uur te betalen. Ik mocht het alleen niet tegen de collega’s vertellen.”
Hoe vind je het dat je het niet mag delen met je collega’s?
,,Ik praat toch niet echt met collega’s over salaris. Dus ik vond het niet heel erg.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,We hebben een dertiende maand en een winstuitkering, maar dat krijgen zit er vanwege de coronacrisis voorlopig natuurlijk niet in zit.’’
Heb je vaker over je salaris onderhandeld?
,,In het begin niet. Toen vond ik het helemaal prima wat ik kreeg. Ik heb een mbo-3-diploma, maar niet voor werk in deze sector. Onlangs was het de eerste keer dat ik om een loonsverhoging heb gevraagd. Dat voelt wel goed. Als ik het niet had gevraagd had ik het ook niet gekregen. Dus daar ben ik wel trots op.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Het minimumloon. Van één collega weet ik wel het bedrag. Zij was degene die zei dat ik het gesprek moest aangaan met de werkgever over het salaris. Zij heeft daarna ook met de werkgever over haar salaris gepraat en heeft er ook meer per uur bijgekregen. Door mij eigenlijk. Daar was ze heel blij mee.”
Hoe zie jij je financiële toekomst?
,,Ik denk dat het stabiel blijft. Mijn partner werkt fulltime en ik werk voor de leuke dingen: uit eten gaan, extra kleding. Volgend jaar gaan we trouwen, daar spaar ik extra voor. Voor de sociale contacten is werken ook prettig. ‘Als jij er bent is het altijd gezellig’, zeggen ze. Dat is fijn om te horen.
In verleden heb ik wel fulltime gewerkt. Geleidelijk aan ben ik minder gaan werken. Nu heb ik meer tijd voor het huishouden en de afspraken ernaast. Het geeft mij ook rust. Ik heb autisme en ADHD, daarom is het prettig dat ik minder uren werk en meer vrijheid heb. Anders wordt het te druk. Ik heb therapie gehad toen ik minder goed in m’n vel zat. Twee jaar heb ik daardoor in ziektewet gezeten. Deze baan was eigenlijk voor 20 uur in de week, maar ze konden mijn contract aanpassen naar 16 uur. Mijn partner is er ook helemaal oké mee. Hij is heel blij dat ik na een rotperiode weer lekker in m’n vel zit.”
Verdient Linda genoeg?
Leeftijd: 35
Aantal jaar werkervaring: 3,5 jaar
Aantal werkzame uren per week: 16
Opleiding: mbo-3
Functie: cafetariamedewerker
Branche: horeca (catering)
Aantal werknemers: 25
De Salariswijzer beschikt momenteel over onvoldoende data om het gemiddelde salaris voor deze functie te berekenen. Volgens de cao contractcatering krijgt iemand met Linda’s functietaken en ervaring een salaris rond de 2000 euro bruto voor een 38-urige werkweek. Omgerekend naar 16 uur is dat 842 euro bruto. Linda zit daar dus boven. ,,Nou, super.”
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Je vindt professionele afwimpelaars niet alleen bij de autodealer’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: professionele afwimpelaars. -
Salaris
Jim (38): ‘Ik ben best wel bezig met mijn financiële toekomst’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jim (38) werkt fulltime als assistent douanedeclarant. Hij maakt de douanedocumentatie van de invoer, uitvoer en doorvoer van goederen in orde. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
PREMIUM5
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping.
-
PREMIUM
Wordt de kleine fruitboer bij jou op de hoek ingeruild voor Jumbo? ‘80 uur werken niet meer van deze tijd’
De kleine zelfstandige winkelier verdwijnt uit de binnenstad. Ketens domineren het straatbeeld. Is het voor de slager en de bakker op de hoek nog wel mogelijk om te overleven tussen de Albert Heijns en Jumbo’s van deze wereld? Experts denken van wel, maar dat vraagt om de nodige creativiteit van ondernemers. ,,Je moet stoppen met klagen, want klagen levert geen omzet op.” -
Salaris
Linda is UX-designer: ‘Ik krijg 3 tot 4 mailtjes van recruiters per dag’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Linda (33) werkt fulltime als user experience (UX)-designer bij een telecombedrijf. Ze ontwerpt de websitepagina’s die je als klant te zien krijgt. Linda zorgt daarbij dat de ‘reis’ die een klant op de website maakt om bijvoorbeeld een internetabonnement af te sluiten zo gebruiksvriendelijk mogelijk is. -
PREMIUM
De wereld werkt thuis: Amerikanen in conflict met baas, Fransen worden bespied
Nederlandse bedrijven zien hun personeel liefst terugkeren naar kantoor, maar vooral de jongere medewerkers omarmen het thuiswerken. Nederland is zeker niet het enige land dat worstelt met deze corona-erfenis. Een overzicht uit het buitenland.