‘Als je weloverwogen van standpunt wisselt, ben je wat mij betreft een held’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: van gedachten veranderen.
Deze reeks columns om de vakantie van Thijs op te vullen is met deze aflevering weer klaar. Tweemaal heb ik het gehad over zaken die op veel werkplekken nog als ‘eng’ worden ervaren: onbeperkt vakantiedagen en collega’s die elkaars salaris bepalen.
Het zou goed kunnen dat ook jouw eerste reactie op deze ideeën afwijzend was. Misschien dacht je wel ‘belachelijk’ of ‘bij ons zou dat nooit werken’. De eerste meningen schieten door je hoofd, en daar blijf je bij. Onze gevormde mening zien we als onderdeel van onszelf. Van mening veranderen vinden we daarom eigenlijk maar iets vies; we vinden het hypocriet en verraderlijk om eerst heilig te geloven in het een, maar vervolgens over te stappen naar het tegenovergestelde. Hoe kun je bijvoorbeeld nou eerst voor Ajax zijn, en dan voor Feyenoord?
Zonder gordels op de achterbank
Maar in werkelijkheid veranderen we best vaak van gedachten. Ik herinner me nog dat wij in de jaren 90 op vakantie gingen met de auto en dat ik achterin zat zonder gordel om. Nu word je als ouder zowat het gesticht in gekeken als je geen gordels omdoet bij je kinderen op de achterbank. Ook op het werk kan er een hoop veranderen. Nog niet zo heel lang geleden was thuiswerken bij veel bedrijven uit den boze. Nu willen velen onder ons niet anders meer.
Eigenlijk zouden we het knap moeten vinden dat iemand op basis van nieuw bewijs, argumenten of goede overwegingen van mening verandert. Deze persoon moet over zijn of haar ego stappen om dat te doen. Dat is wat mij betreft een applaus waard.
Met minder starre collega’s werken is een stuk leuker
Hoe mooi is het als barbecuemeesters strikt vegetariër worden omwille van het klimaat? Of als je baas vertelt dat jouw idee na overweging eigenlijk toch wel een goed idee is? Ik heb altijd wel respect voor mensen die hun mening aanpassen na goed bewijs. Oké, je hoeft niet met elk zuchtje wind mee te waaien, maar als je weloverwogen van standpunt wisselt, ben je wat mij betreft een held.
Als we eens onze mening veranderen over mensen die hun mening veranderen, dan kunnen we goed en flexibel de toekomst ingaan. Dat is handig voor organisaties in een snel veranderende wereld. En met minder starre collega’s werken is een stuk leuker. Misschien verander ook jij nog van gedachten over mijn ‘gekke organisatie-ideeën’ en ga je ze toch opeens aanhangen. Dat zou ik leuk vinden.
Columnist Thijs Launspach is met vakantie. Lennard Toma is zijn tijdelijke vervanger. Meer weten over Lennards kijk op werk? Lees ook zijn boek 99 Problems But The Boss Ain’t One.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Weer ‘echt’ contact met elkaar maken na corona: ‘Je hebt er maar één ding voor nodig’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: weer verbinding maken. -
poll
Collega’s die elkaars salaris bepalen: ‘Zij weten tenminste wat je precies doet, HR niet’
Zo optimaal mogelijk werken, dat is het streven van organisatiepsycholoog Lennard Toma. Altijd is hij op zoek naar manieren om zelforganisatie en werkgeluk te verbeteren. Wekelijks deelt hij hier zijn beste tips. Vandaag: wat als collega’s elkaars salaris bepalen? -
PREMIUM
Architect Bas ging ‘out’ na val in eigen zwembad en moest baan opgeven
Twee jaar werkte Bas Beumelhof (52) bijna dag en nacht aan het ontwerp en de uitvoering van de ‘nieuwe’ Boetzelaer. Het resultaat verdiende een feestje, maar uitgerekend tijdens de officiële opening viel de architect in zijn ‘eigen’ zwembad vanuit het niets op zijn achterhoofd. Het was een enorme klap met grote en onverwachte gevolgen. Breumelhof is niet langer bouwkundige, maar zwembaddirecteur. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
Salaris
Stefan (31): ‘Je kunt bij ons niet zeggen: ik wil er honderd euro bij’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Stefan (31) werkt 36 uur bij defensie. Hij ondersteunt vliegoperaties en geeft leiding. -
Man ‘kaal’ noemen op werkvloer is volgens Britse rechtbank seksuele intimidatie
Een man op de werkvloer uitschelden voor ‘kale’ kan beschouwd worden als seksuele intimidatie. Dat heeft een Britse rechtbank bepaald. Volgens de rechters hebben mannen veel vaker met haarverlies te kampen dan vrouwen, waardoor het een toespeling is op hun geslacht en dus een vorm van discriminatie en seksuele intimidatie. ,,Het kan vergeleken worden met een opmerking over de borstgrootte van een vrouw.” -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.