‘Als je wilt, heb je bij de buurman direct een baan’
Er zijn meer mensen werkzaam in de transportsector dan ooit - 150.000 - maar toch is er een groot tekort aan chauffeurs. Oorzaken zijn de groeiende economie en vergrijzing. Vooral vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs worden gezocht.
Delen per e-mail
Het UWV schatte begin dit jaar dat er zo’n 7000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs openstonden, een stijging van 36 procent ten opzichte van een jaar eerder. De reden? De groeiende economie. ,,Er is meer handel en dus meer behoefte aan vervoer. Vooral binnenlands vervoer”, weet directeur Willem de Vries, van het sectorinstituut Transport en Logistiek. Volgens de monitor van dit instituut waren er aan het einde van het tweede kwartaal 9500 vacatures voor chauffeurs.
Saiwin Choi (40) werkt al twintig jaar als chauffeur. ,,Ik had geluk dat ik net voor de crisis een vast contract had gekregen”, lacht hij. ,,Nu het economisch beter gaat, merk je dat meteen. Veel chauffeurs kijken ook weer om zich heen naar andere vacatures”, weet hij. ,,Als je steeds zware karren moet tillen en daar heb je geen zin meer in, dan is dit het moment om te kijken of je voor een ander bedrijf kan rijden. Als je zou willen heb je bij de buurman ook direct een baan.”
,,Soms krijg ik weleens aanbiedingen van recruiters”, zegt Choi. ,,Maar daar ga ik niet op in. Ik heb het nu goed naar mijn zin. Ik werk vier dagen, heb dan drie dagen vrij. En ik ben gestopt met buitenlandse ritten, ik wilde niet meer dagenlang van huis zijn”, zegt hij. ,,Ze hebben hier een goede planning”, prijst hij zichzelf gelukkig. ,,Als een bedrijf twintig auto’s heeft en er drie stilstaan omdat er geen chauffeurs beschikbaar zijn, wordt de lading verdeeld over andere chauffeurs. Dat betekent dat ze harder en langer moeten werken.”
Meer chauffeurs
De tekorten zijn dus groot, maar als het sectorinstituut geen actie had ondernomen het afgelopen jaar waren de tekorten nog groter geweest, denkt De Vries. Hij benadrukt dat er juist meer mensen werkzaam zijn in de sector dan ooit, 150.000 inmiddels. Dit voorjaar begonnen ze met de actie ‘Ik word vrachtwagenchauffeur’. Als instromer betaal je maximaal 15 procent van het lesgeld – de rest wordt gesubsidieerd door werkgevers en Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer - en het instituut biedt baangarantie.
De campagne werd groot in de markt gezet: via lokale radio, Facebook, Snapchat, Instagram, maar ook via bedrijven zelf die hun netwerk konden aanboren. En met goede resultaten, zegt De Vries. ,,Er zijn 200 leerlingen meer gestart, 1100 in totaal. Het doorstroomtraject – waar mensen die al in de sector werken doorstromen naar een chauffeursfunctie – leverde in eerste instantie 750 kandidaten op, dat aantal is al opgehoogd tot 1100. Voor zijinstromers geldt hetzelfde.”
Niet alleen vrachtwagenchauffeurs worden gezocht, ook buschauffeurs zijn schaars, met gevolgen voor de reizigers. In Zeeland moesten er de afgelopen maand bijvoorbeeld lijnen geschrapt worden, omdat er tijdelijk geen chauffeurs beschikbaar waren. Voor Marco Broeknellis, directeur bij Consolid, detacheerder en opleider in deze branche, zijn de tekorten niet nieuw. ,,Dat is de laatste jaren door de economische groei en de vergrijzingsgolf alleen maar toegenomen. We moeten continu alert blijven.” Dat begint volgens Broeknellis met een imagocampagne omdat veel mensen een ander beeld hebben van het vak. Dan volgt een goed opleidingstraject, waarbij de opleiding gefinancierd wordt en baangarantie en loopbaanperspectief wordt geboden aan de instromers.
En dat is ook wel nodig om de schaarste aan te pakken. ,,We moeten creatief zijn”, zegt Broeknellis. Zo zijn er al combinatiebanen waarbij seizoenwerkers de overige maanden chauffeur zijn, zijn er in Arnhem statushouders opgeleid en worden 65-plussers ingezet om leuk en flexibel te werken. ,,Zij brengen en halen bijvoorbeeld leaseauto’s op door heel Nederland”, vertelt Broeknellis. ,,De tijd dat we achterover kunnen leunen, is wel echt geweest.”
Meer vrouwen
Ook het sectorinstituut Transport en Logistiek zit ondertussen niet stil, vertelt De Vries. ,,We zijn plannen aan het smeden voor volgend jaar. We gaan door met deze trajecten, willen blijven subsidiëren en proberen om de sector aantrekkelijker te maken voor vrouwen.” Hoe ze dat gaan doen, kan hij nog niet vertellen. ,,Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag.” Overigens kom je niet zomaar in aanmerking voor een baan: je moet wel een capaciteitentest en een rijtest doen voordat je wordt toegelaten tot de opleiding. ,,Je kunt niet iemand een levensbepalende carrièreswitch laten maken zonder dat-ie ooit op een vrachtwagen heeft gezeten”, lacht De Vries.
Over deze serie
We lezen voortdurend over de tekorten op de arbeidsmarkt. We vroegen het UWV in welke sectoren de krapte het grootst is en lichten er vijf uit. Hoe proberen zij alsnog personeel binnen te halen? Vandaag de nummer 4: vervoer over de weg. Eerder was er aandacht voor de zorg, komende weken komen de bouw, IT en callcenters aan bod.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk aan jezelf
Botst het met een collega? Vijf tips om beter samen te werken
Zonder anderen bereik je weinig tot niets, maar samenwerken is niet altijd makkelijk. Sterker: dat er een keer iets misgaat, valt eigenlijk niet te vermijden. Hoe voorkom je onenigheid en zorg je dat de samenwerking met collega’s zo vlekkeloos mogelijk verloopt? -
rechtbank
Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
Een bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten. -
PREMIUM
Ooit begonnen als stagiair, nu de directeur: ‘Voel me deel van de familie’
Als stagiair binnenkomen en later zelf de baas worden, Joost den Otter lukte het. In 2017 werd hij directeur van Lomans Totaalinstallateur, al generaties een familiebedrijf. Hoe loodst hij zijn bedrijf door de coronaperiode? ,,Fijn dat de bouw in deze crisis kan doorwerken.” -
PREMIUM
Ton (66) neemt na 50 jaar afscheid van ‘zijn’ bioscoop: ‘Ik vond die horrorfilms zelf altijd verschrikkelijk’
Zeventien jaar was bioscoopmanager Ton Kroeze (66) toen zijn broer hem vroeg om eens te komen helpen als assistent-filmoperateur, in het toenmalige cultureel centrum De Wipmolen in Alblasserdam. ,,Ik twijfelde, maar toen ik eenmaal in de filmcabine stond, was ik betoverd.’’ Nu, bijna een halve eeuw later, gaat Kroeze met pensioen. -
PREMIUM
De Mazda van Willem-Jan kostte 20.000 euro: ‘Ik schaam me soms dat ik zoveel geld uitgeef’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Omdat Willem-Jan uit principe niet wil overbieden op een huis, huurt hij nu een chalet op een vakantiepark.
-
'Spreekuren soms vrij gepland omdat er geen arts beschikbaar is'
Te weinig verpleegkundigen, ambulancepersoneel, kraamverzorgers en te weinig mensen in de ouderenzorg. Maar de zorg heeft het personeelstekort óók aan zichzelf te wijten: ‘Er zijn er nog ruim 200.000 mensen die niet in de zorg werken en best een overstap willen maken naar deze sector.’ -
Waarom je eens ouderwets zou moeten bellen in plaats van appen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: pak eens - lekker retro - de telefoon. -
PREMIUM
Deze bakkerij verdwijnt na 173 jaar uit Lopik: ‘Ik snap niet dat niet meer jongeren bakker worden’
Met het pensioen van Arie en Astrid Schep verdwijnt na 173 jaar de bakkerij De Keizerskroon aan de Dorpstraat in Lopik. Arie Schep (67) en zijn vrouw Astrid (58) stoppen per 1 februari en er is geen opvolger. Althans, niet om zelfstandig de bakkerij over te nemen. De drie kinderen zijn allemaal iets anders gaan doen. Wel komt er weer een bakkerswinkel in het pand aan de Dorpstraat, een filiaal van Blanken uit Bergambacht.