Bij dit schoonmaakbedrijf kun je zonder te solliciteren vandaag nog aan de slag
Een sollicitatiebrief is niet nodig. Een cv, ervaring of verklaring van goed gedrag ook niet. Iedereen die zijn naam op een lijst zet, krijgt een baan bij schoonmaakbedrijf Novon in Zwolle. ‘Wie wil werken is welkom,’ zegt directeur-eigenaar Jacco Vonhof. Vanaf vandaag staat de deur open.
Delen per e-mail
Novon heeft 2100 mensen in dienst op verschillende locaties in Nederland en is het zevende bedrijf in Nederland dat met open hiring mensen werft voor een baan. Maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation introduceerde deze Amerikaanse methode begin dit jaar in Nederland en dat leverde veertig mensen een baan op.
Vaak gaat het om mensen die zich bij gewone sollicitaties kansloos achtten. Een succes dus? ,,Het is voor ons pas een succes als Nederlandse werkgevers zich realiseren dat zij veel te vaak mensen uitsluiten,” zegt Ingeborg Zwolsman van Start Foundation, een nationaal fonds dat zijn diensten gratis aanbiedt.
Zij hoopt dat open hiring zoveel mogelijk navolging krijgt. Daarin krijgt zij er nu een belangrijke ‘ambassadeur’ bij: Jacco Vonhof is directeur van Novon maar ook voorzitter van MKB Nederland, de overkoepelende ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf.
Kansen geven
,,Wij willen als schoonmaakbedrijf mensen die zich in een maatschappelijk kwetsbare situatie bevinden graag een kans geven. Dat had altijd al onze aandacht. Als zo’n initiatief dan mijn pad kruist, ja, dan doe je dat. Ons werk is er ook heel geschikt voor. Iedereen kan stofzuigen en afnemen. Daarvoor heb je geen ingewikkelde skills en speciale sollicitatieprocedures nodig.”
Bovendien, geeft hij toe, is het ‘in het huidige tijdsgewricht lastig om aan schoonmakers te komen’. ,,De arbeidsmarkt is krap. Het gaat economisch goed. Je staat jezelf alleen maar in de weg met sollicitatieprocedures.”
Je staat jezelf alleen maar in de weg met sollicitatieprocedures
Wie er op de Novon-vacatures af komt? Ingeborg Zwolsman weet uit ervaring: ,,Het gaat om mensen, die niet meer willen solliciteren omdat ze van tevoren weten dat ze worden afgewezen.” Dat zijn vaak 50-plussers die om wat voor reden dan ook buiten het arbeidsproces zijn geland en die het niet meer lukt aan werk te komen, weet ze. ,, Ze zitten met een gat in hun cv. Hebben geen diploma’s, zaten in de gevangenis, hadden psychische problemen, ze spreken de taal niet goed...”
Er zijn zoveel redenen, zegt ze. Bij open hiring is dat allemaal niet belangrijk. ,,Wij geloven erin dat als je vertrouwen geeft dat je dat terugkrijgt.” Vonhof: ,,Een bedrijf is meer dan een geldverdienapparaat. En als schoonmaakbedrijf hebben maatschappelijk kwetsbare mensen altijd al onze aandacht.”
Niet lullen, maar poetsen
Loes de Volder van MamaLoes, een internetbedrijf in babyartikelen, heeft ervaring met de nieuwe methode. Zij ging maart dit jaar als eerste bedrijf in Nederland aan de slag met open hiring en hielp inmiddels tien mensen aan een baan. ,,Waarom het zo goed werkt? Zij willen werken, hebben een mentaliteit van niet lullen maar poetsen, de motivatie en loyaliteit zijn heel groot.” Haar ervaringen zijn ‘heel positief’.
Voor Vonhof telt de factor ‘loyaliteit’ veel minder. ,,Wij hebben ervaring met mensen die vanuit een kwetsbare positie komen. Bij ons kunnen zij werkritme en zelfvertrouwen opdoen. Als zij daarna ontdekken dat ze meer aankunnen en weggaan voor een baan ergens anders, is dat prima.”
Campagne
Ook bij Jacco Vonhof gaan de nieuwe medewerkers straks meteen aan de slag. ,,Ze krijgen begeleiding en als het wederzijds bevalt kijken we hoe we samen verder gaan.” Hij is nu al zo enthousiast over de nieuwe methode dat hij samen met Start Foundation een campagne start.
Ben jij op zoek naar een baan? Vul hieronder je gegevens in en ontvang de nieuwste vacatures:
Kunstgrasvelden liggen er de meeste tijd ongebruikt bij, zonde vindt topvolleyballer Jelle Hilarius. Hij bedacht de volgende oplossing:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Baan kwijt door corona Oud-collega’s en klanten hielpen Jan-Willem zoeken naar nieuwe baan: ‘Machtig mooi’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Jan-Willem Küper (50) uit Holten was consultancy manager. Twee weken voor hij met zijn nieuwe baan zou beginnen, kreeg hij te horen dat het vanwege de coronacrisis niet doorging. Zijn netwerk schoot hem te hulp. -
Waarom je eens ouderwets zou moeten bellen in plaats van appen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: pak eens - lekker retro - de telefoon. -
Primeur: bij dit Nederlandse bedrijf krijgt iedereen een baan. Zonder sollicitatie
Een sollicitatiebrief is niet nodig. Ook een cv of verklaring van goed gedrag hoeven werkzoekenden bij dit bedrijf niet in te leveren. Iedereen die zijn naam op een lijst zet, krijgt een baan bij internetbedrijf MamaLoes. -
Salaris Chantal (26) verdient met beleggingen en bitcoins maandelijks 1000 tot 1500 extra
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chantal (26) werkt 32 uur per week als klantcontactmedewerker bij een verzekeringsmaatschappij. -
Salaris Matthijs: ‘Met een beetje bluffen kom je aardig ver, heb ik gemerkt’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Financieel analist Matthijs (30) werkt voor een bank en zit in het team tegen witwassen en fraude. Hij werkt tussen de 36 en 40 uur per week.
-
PREMIUM
Tijd dringt voor evenementensector: garantiefonds moet reddingsboei worden
Nu verzekeraars niets meer uitkeren bij annulering van een festival of congres vanwege corona, heeft de evenementensector zijn hoop gevestigd op de komst van een garantiefonds, waarbij de overheid - als evenementen deze zomer niet doorgaan - een deel van de gemaakte kosten voor haar rekening neemt. ,,Het zou onze reddingsboei zijn.” -
Neem je geen coronaprik? Dan wil 36 procent van de werknemers je straks niet op het werk zien
De inenting tegen het coronavirus is een vrijwillige keus. Maar wat als jij wel bent ingeënt terwijl je collega weigert? Ruim een derde van de Nederlandse werknemers vindt dat collega's die een coronavaccinatie afslaan geweerd moeten worden van de werkplek. -
Ikea voert sollicitatiegesprek thuis op de bank
Ikea zit te springen om personeel en om het sollicitanten makkelijk te maken worden de sollicitatiegesprekken thuis bij de kandidaten gevoerd.