De ‘saaie’ vakantie na corona: ‘Minder exotische ervaringen, meer rust’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: een klein beetje verveling.
Delen per e-mail
Toen mijn moeder jong was, bracht ze met haar ouders en broers ’s zomers een aantal weken door in het dorp Breskens in Zeeland. Daar woonde oma, en dus kon het gezin daar logeren. Ze kwamen de dagen door met boterhammen op het strand. Veel keus hadden ze overigens niet: het gezin werd na het ontbijt gewoonweg het huis uit gebonjourd. Oma wilde ook wel weer rust. Het gezin was pas met het avondeten weer welkom - weer of geen weer. Was een dag in de regen in een strandhutje doorgebracht, dan hadden ze ’s avonds wel iets om naar uit te kijken: anders dan thuis had oma al televisie.
Eind jaren 90, toen ik zelf jong was, reed ons gezin in de zomer met de stationwagon naar Frankrijk of Noord-Italië. We brachten die weken dan in een huisje in de Dordogne door, of in een tent op de camping bij het Lago Maggiore. We bezochten dorpjes, en kregen dan een ijsje. We gingen wel eens uit eten. Op de campings waren flipperkasten en pingpongtafels waar ’s avonds alle kinderen bijeenkwamen.
Exotische ervaringen
Een slordige twintig jaar later en ik betrapte me er laatst op dat ik teleurgesteld was, omdat mijn vakantie naar Japan dit jaar niet door kon gaan. De afgelopen jaren bezocht ik net als mijn leeftijdsgenoten met een betaalbaar vliegticket en de Lonely Planet in mijn rugzak alle uithoeken van de wereld, op zoek naar bezienswaardigheden en exotische ervaringen. Ik zwom met dolfijnen bij Zanzibar, wandelde door het oerwoud van Costa Rica en stond op Java vroeg op om de zon boven de Borobodur te zien opkomen. Vakantie was een tijd van consumeren, van door de wereld heen hollen. Uitrusten was niet per se een doel, het leuk hebben wel.
Vakantie was een tijd van consumeren, van door de wereld heen hollen. Uitrusten was niet per se een doel, het leuk hebben wel.
Door het virus ziet vakantie er dit jaar anders uit. Een groot deel van de Nederlanders doet dit jaar een staycation. Van de mensen die wél weg gaan, blijft ongeveer 40 procent in eigen land. De overige vakantiegangers houden het dicht bij huis in Frankrijk of Duitsland. Zelfs voor notoire wereldreizigers is Breskens dit jaar een serieuze optie. Wie weet dat ook onze verwachtingen over de vakantie noodgedwongen zullen veranderen: minder pretpark, meer tijd voor verpozen. Minder ervaringen consumeren, meer rust. Misschien zélfs: een klein beetje verveling.
Ik neem het me voor, deze vakantie. Geen moordend reistempo, maar rustiger vaarwater. Een leunstoel, wat zon op mijn neus en een stapel boeken. En pas weer naar huis als ik me een beetje heb verveeld.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Beluister hier ook de afleveringen van de podcast Thuis met Thijs:
Dit zijn de tips van Thijs om een burn-out te voorkomen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
België in de ban van pikante psychologe: ‘Porno, dildo’s, naveldiepe decolletés: nou en?’
België is in de ban van de kwestie-Kaat Bollen. De psychologe kleedt zich graag sexy en laat zich ook zo fotograferen. Ze is daarvoor berispt door een tuchtraad. Een lid daarvan heeft nu zelf een pikant kiekje gedeeld, om aan te geven dat de foto’s geen probleem zijn. ,,Het gaat over ethiek.’’ -
Van blotesnoetenland tot covidioot: de mooiste nieuwe coronawoorden
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: coronawoorden, deel 2. -
Baan kwijt door corona Oud-collega’s en klanten hielpen Jan-Willem zoeken naar nieuwe baan: ‘Machtig mooi’
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Jan-Willem Küper (50) uit Holten was consultancy manager. Twee weken voor hij met zijn nieuwe baan zou beginnen, kreeg hij te horen dat het vanwege de coronacrisis niet doorging. Zijn netwerk schoot hem te hulp. -
PREMIUM
Tijd dringt voor evenementensector: garantiefonds moet reddingsboei worden
Nu verzekeraars niets meer uitkeren bij annulering van een festival of congres vanwege corona, heeft de evenementensector zijn hoop gevestigd op de komst van een garantiefonds, waarbij de overheid - als evenementen deze zomer niet doorgaan - een deel van de gemaakte kosten voor haar rekening neemt. ,,Het zou onze reddingsboei zijn.” -
Alle kantoren leeg tijdens lockdown? Deze IT’ers bewaken het fort
Een stil en verlaten kantoorpand, je zal er maar zitten zo rond de feestdagen. Terwijl de rest van het bedrijf thuiswerkt zitten sommige IT’ers al sinds de eerste coronamaatregelen op locatie, in een klein team of zelfs helemaal alleen. Drie IT-medewerkers vertellen over hun werk in coronatijd. ‘Sommige collega’s heb ik al een half jaar niet gezien’.
-
PREMIUM
Thuiswerktypes: ben jij een mopperaar, een kluizenaar of een multitasker?
Zoveel mogelijk thuiswerken is ook begin dit jaar de norm. Geen pretje als je last hebt van uitstelgedrag, onzekerheid of als de muren op je afkomen. Coach en trainer Ingrid Sikking ziet zeven typen thuiswerkers en geeft elk van hen tips. ‘Wees een fijne collega voor jezelf.’ -
‘De vakantie is hét moment om van hardnekkige gewoontes af te komen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Wekelijks schrijft hij een column voor deze nieuwssite. Vandaag: vakantie. -
Supermarkten tevreden over klanten die (bijna) allemaal mondkapje dragen
De mondkapjesplicht leidt tot nu toe niet tot grote problemen in de supermarkten. Dat meldt branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).