Deze neurochirurg werd liever bakker: ‘Corona heeft mijn bedrijf eigenlijk geholpen’
Mirjam van der Mark (38) stond op het punt om zich volleerd neurochirurg te mogen noemen. Toch zei ze het artsenvak vaarwel, op zoek naar werk dat haar beter paste. Vol overgave stortte ze zich op het bakken van brood, cake en koekjes. Een jaar geleden opende ze een eigen bakkerij, die pas echt goed ging lopen toen corona uitbrak.
Delen per e-mail
Op het moment van het interview is Mirjam van der Mark (38) ontzettend druk met het bakken van koekjes. Een afdeling van het Erasmus MC heeft veertig zakjes besteld bij haar bakkerij Goudbruin in Rotterdam. Gelukkig helpt haar man een handje. ,,Het is een enorme uitdaging, je wil dat de koekjes zo vers mogelijk bij de eindgebruiker terecht komen.”
Stoppen
Het bakproces heeft raakvlakken met de baan die Van der Mark had voor ze bakker werd, zegt ze zelf. Een paar jaar terug liep ze namelijk nog rond in het ziekenhuis als neurochirurg in opleiding. ,,De neurochirurgie is heel complex. Maar ondernemen is voor mij ook complex, ik doe dit voor het eerst.”
De neurochirurgie is heel complex. Maar ondernemen is voor mij ook complex, ik doe dit voor het eerst
Een neurochirurg die bakker wordt, je hoort het niet vaak. Net voordat Van der Mark zich volleerd neurochirurg mag noemen, besluit ze dat het anders moet. ,,Dat moment kwam heel plotsklaps, ik zag het niet aankomen.” De jaren daarvoor gaat het werk haar steeds meer tegenstaan en de vermoeidheid neemt toe. ,,Veel specialisten in opleiding krijgen daar in hun laatste jaar last van. Ik had er nooit serieus over nagedacht om te stoppen. Dat idee heb ik altijd naast me neergelegd.” Stoppen is voor een arts bijna onvoorstelbaar, vertelt Van der Mark. ,,Over stoppen wordt nooit gepraat, of alleen in negatieve zin.”
Openbaring
Op de middelbare school wordt al snel duidelijk dat Van der Mark goed kan leren. ,,Ik wist toen al dat ik dokter, advocaat of rechter zou worden. Ik voelde me ook verplicht tegenover de maatschappij om mijn talenten op een nuttige manier in te zetten.”
Het wordt een opleiding tot arts, met als specialisatie neurochirurgie. Maar na heel wat jaren studeren en werken, kan Van der Mark niet meer. Na een paar vrije dagen tijdens de kerst, schrikt ze op een nacht wakker. ,,Het klinkt misschien gek maar ik had een soort openbaring: het kon zo niet verder. Toen zei ik tegen mijn man: ‘Het gaat niet meer’. Hij zei dat als het zo voelde ik daar wat mee moest gaan doen. Daarna heb ik nog een dag gewerkt en me vervolgens ziek gemeld. Ik heb me toen een aantal weken teruggetrokken.”
Van der Mark durft in die zes weken dat ze ‘ondergedoken’ zit geen contact op te nemen met collega’s. ,,Ik was bang dat ze me terug zouden halen. Ik wilde helemaal niet terug naar ‘Alcatraz’, zo voelde het toen voor mij.”
Ouderengeneeskunde
Nadat de storm gaat liggen, krijgt Van der Mark weer wat ruimte in haar hoofd om aan de toekomst te denken. ,,Ik heb mezelf afgevraagd of ik met dit werk door wilde gaan, of ik terug wilde en of ik het miste. Nou, dat was niet het geval. Ik kreeg bijna een fysieke reactie bij het idee dat ik daar weer moest gaan werken.” Van der Mark vraagt een gesprek aan met haar baas. Hij kan er ook niet omheen, ze moet iets anders gaan doen. ,,Ik had op dat moment de beslissing zelf aanvaard, en hij voelde dat ook.”
Twee jaar neemt Van der Mark de tijd om uit te vogelen wat ze wil. ,,Het was ploeteren, want het was niet zo dat ik de volgende dag wist dat ik bakker moest worden. Ik moest door allerlei fases heen. Ik had mijn identiteit heel erg verbonden aan neurochirurg en arts zijn. Daarom vermeed ik borrels ook heel erg. Ik wilde niet de vraag horen: ‘Wat doe je, wat ben je?’ Want dan moest ik antwoorden dat ik niets doe en niets ben.”
Het was ploeteren, want het was niet zo dat ik de volgende dag wist dat ik bakker moest worden
Toch lukt het om er weer bovenop te komen. Maar afscheid nemen van het artsenvak lukt niet helemaal, dus gaat Van der Mark bij Humanitas aan de slag in de ouderengeneeskunde. Het blijkt geen match en na tien maanden vertrekt ze weer.
Ondernemer
Maar wat nu, vraagt ze zich af. Ze schakelt een coach in. Die kan haar helaas niet heel veel verder helpen. ,,Het werkte zelfs beperkend. Maar toen begon het idee te leven van bakken en koken. Ik was in die periode sowieso al aan het bakken geslagen omdat ik niet veel te doen had. Ik heb ook wat workshops gevolgd. Mensen die die cursussen geven hebben vaak hun hart gevolgd en stralen plezier uit, dat wilde ik ook.”
Tekst gaat verder onder foto.
Eind zomer 2019 krijgt Van der Mark het idee om een bakkerij te beginnen. ‘Koud starten’ zonder opleiding spreekt de kersverse ondernemer het meest aan. ,,Ik heb toen andere bakkers gevraagd of ik het vak bij hen kon proberen. Uiteindelijk kon ik bij Jeroen van Wisse van Jeroen Bakt Brood terecht. Via hem ben ik ook aan mijn eerste opdracht gekomen.”
Van der Mark bakt dan nog in haar eigen keuken, maar die wordt al snel te klein. ,,Ik wilde een eigen plek om uit te kunnen breiden. Mijn plan was om voor bedrijven te gaan bakken en ik vond daarvoor een prima ruimte. Maar toen die klaar was, brak corona uit. Ik wilde eigenlijk later pas een winkel openen zodra de zaken goed liepen, maar dat is andersom gegaan.”
Krentenbollen
De coronacrisis zorgt er wel voor dat Van der Mark een bakkerij heeft waar op zaterdag een hele rij voor de deur staat. ,,Corona heeft mijn bedrijf eigenlijk geholpen. We zitten op een gekke plek waar je alleen komt als je het kent, maar doordat veel mensen thuis zijn, gaan ze in de buurt wandelen en fietsen en zien ze ons zitten.”
Doordat veel mensen thuis zijn, gaan ze in de buurt wandelen en fietsen en zien ze ons zitten
Bij Goudbruin kun je onder meer terecht voor broden, kaneelbroodjes, focaccia, koekjes, cake en (vegan) krentenbollen. ,,Ik doe het deels alleen dus er zit een limiet aan wat ik kan maken. Soms is alles binnen twee uur uitverkocht, dan is het niet leuk om aan alle volgende klanten een ‘nee’ te verkopen. Misschien dat ik in de toekomst iemand ga aannemen. Maar eerst wil ik alles nog goed uitwerken, ik heb nog zoveel ideeën in mijn hoofd.”
Bekijk hier al onze video's over werk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Help het mkb herstellen, zegt ONL-voorzitter: ‘Ze eten nu hun pensioenpotje op’
Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, vindt dat er meer oog moet zijn voor problemen in het mkb. ,,Zorg dat bedrijven straks kunnen rekenen op coulance bij het wegwerken van schulden.’’ -
PREMIUM
Tabakszaak in Paleiskwartier na 24 jaar dicht. Eigenaar gaat werken in zorg: ‘Waarom was ik zo chagrijnig?’
DEN BOSCH - Na 24 jaar stoppen met een goedlopende tabakszaak om aan de slag te gaan in de zorg. ,,Ik ben daar echt aan toe. Ik voelde mij onderhand gevangen in de zaak’’, zegt Dennis Smith. De Bosschenaar (42) hij heeft onlangs tabakskiosk ‘Passarelle’ aan de Bossche Leeghwaterlaan voorgoed gesloten. -
PREMIUM
Waarom je ook in coronatijd je verlofdagen zou moeten opnemen
Wat heb je aan vakantiedagen als je toch niet weg kan? Kun je ze niet beter opsparen tot we weer op reis mogen? Arbeidspsycholoog Dr. Jessica de Bloom en coach Ruud Meulenberg benadrukken het belang van vrije dagen voor onze fysieke en mentale gezondheid. ‘Rust moet een belangrijk onderdeel vormen van elke dag’ -
Overstappen naar een ander beroep? dit zijn de do’s en don’ts
Als door de coronacrisis het werk in je eigen sector is opgedroogd, kun je overwegen te switchen naar een heel ander beroep. Het UWV kwam onlangs met een lijst van ‘overstapberoepen’ ter inspiratie. Maar waar moet je op letten als je de sprong wilt wagen? ,,Wie denkt dat een overstap zo gepiept is, komt meestal van een koude kermis thuis.’’ -
Werken in dit winterweer: zij gaan de kou in om anderen warm te houden
Dik pak sneeuw? Deze mensen gaan gewoon aan het werk om ervoor te zorgen dat jij het thuis warm hebt. Of überhaupt thuis kan komen zonder ongelukken.
-
Wat doet een...
Centrummanager Dennis (46): ‘Zelfs in coronatijd zijn er twintig winkels bijgekomen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Dennis Houkes (46), centrummanager bij het winkelgebied in Spijkenisse. -
PREMIUMvideo
Zijn Jawid en Yaser de redders van dit spookwinkelcentrum in Bilthoven?
Dan heb je lef! Als je in het coronatijdperk een fonkelnieuwe versmarkt opent in het desolate winkelcentrum De Planetenbaan in Bilthoven, waar de ene na de andere middenstander het voor gezien houdt. Jawid en Yaser gaan ervoor. ,,Wij geloven dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier.” -
Vrouwen in overgang durven klachten niet te bespreken: ‘Miljoenen lijden in stilte’
Hoewel de helft van de werkende bevolking er op een bepaald moment mee te maken krijgt, blijft de menopauze een taboe op het werk. Veel vrouwen hebben last van klachten, ziet vakbond CNV. In een onderzoek onder vakbondsleden zegt 60 procent van de vrouwen in de overgang dat de combinatie met werk hen zwaar valt.