Deze werkenden leverden salaris in voor een droombaan: ‘Ik wilde meer lol in mijn leven’
Een van de belangrijkste factoren in een baan is een goed salaris. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sijbren, Astrid en Roy ruilden meer dan de helft van hun salaris in voor hun droombaan.
Sijbren Bartlema (32)
Was: chemisch technoloog bij ExxonMobil (70.000 bruto per jaar)
Is nu: chef de partie in een restaurant (24.000 bruto per jaar)
,,Als ik de hele week op kantoor gewerkt had, was het hoogtepunt op vrijdagavond vrienden uitnodigen en voor hen koken. Ik vond koken altijd al leuk. Ik heb nagedacht over een koksopleiding, maar een serieuze optie was het nooit. Het idee leeft toch dat je met een vwo-diploma geen mbo-opleiding doet.”
,,Na vijf jaar wilde ik weg bij ExxonMobil. Ik dacht: ik kan óf voor een ander bedrijf gaan óf ik ga doen wat ik echt mooi vind: de horeca in. Ik besloot de stap te zetten en werk nu in een restaurant in Amsterdam.”
Tekst gaat verder onder foto.
,,Ik had geen ervaring, dus begon onderaan de ladder. Dat was een omschakeling. Ik heb zes jaar gestudeerd en daar stond ik ineens asperges te schillen, haha. Maar ik wil mijn eigen zaak beginnen, dus ik moet vlieguren maken.”
,,Met de keuze voor deze baan leverde ik twee derde van mijn salaris in. Daardoor woon ik nu samen met mijn broer en verhuur ik mijn eigen huis. Maar voor mij is salaris niet het belangrijkste. Mensen zeiden: je had een goede baan. Maar een ‘goede baan’ wordt verkeerd geïnterpreteerd. Ik had een ‘goed betaalde baan’. Een goede baan is voor mij doen wat je leuk vindt. En dat doe ik nu.”
,,Ik vind het lekker om in de keuken te werken en op mijn benen te staan. Veel gezonder dan achter een computer. Ook is de horeca direct werk: je maakt iets en je krijgt meteen feedback van gasten of het lekker was. In mijn vorige baan duurden projecten twee jaar voor ik resultaat zag. Ook heb ik geen volle mailbox meer. We krijgen een appje met het rooster en alleen een mail als het over salaris gaat.”
Zou jij dat doen: van een goed betaalde baan overstappen naar een baan die je echt leuk vind?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Astrid Slootweg (32)
Was: (eind)redacteur bij een vakblad voor HR professionals (40.000 bruto per jaar)
Is nu: reisleider (12.000 bruto per jaar)
,,Vijf jaar geleden zat ik in de ‘is dit het nou?’-fase. Mijn baan als redacteur was best leuk, maar als ik iets wilde kon ik dat niet doorvoeren omdat het eerst langs vijftien anderen moest. Dat was frustrerend en daardoor kon ik niet het beste uit mezelf halen. De reiswereld trok me altijd al. Een goede vriend van me was reisleider en raadde me aan ook te solliciteren. Tot mijn eigen verbazing werd ik meteen aangenomen.”
Tekst gaat verder onder foto.
,,Mijn ouders begrepen in eerste instantie niet dat ik mijn goedbetaalde baan opzegde. Er ging driekwart van mijn salaris af. Dat is veel, maar onkosten op reis worden vergoed. Ook heb ik mijn huur opgezegd, omdat ik veel in het buitenland was. In Nederland logeerde ik bij mijn ouders.”
,,Na mijn eerste reis kwam ik stuiterend terug. Het was fantastisch. Voor even heb je een belangrijke rol in het leven van mensen, je kunt verschil maken. Dat vind ik bijzonder. De misvatting is dat je als reisleider altijd op vakantie bent, maar het is keihard werken. Je staat de hele dag áán. Soms werkte ik weken achter elkaar zonder een vrije dag. Het is ook eenzaam: er is niemand om even tegen te klagen.”
,,Door corona ligt de reiswereld stil, dus zat ik zonder werk. Via via kwam ik bij dichter Martin Gijzemijter. Zijn bedrijf verspreidt positiviteit door dichtbundels en gedichten op allerlei producten. Ik help hem daarbij als zijn chef missie. Ik verdien het minimumloon, maar ik vind dat niet belangrijk. Salaris is leuk, maar ik vind het veel leuker als ik bijdraag aan het geluk van mensen. Of dat nou via reizen of dichtbundels is.”
,,Werken als reisleider was het grootste avontuur van mijn leven. Ik wacht nu tot het weer kan. Mijn droom is om het parttime te doen, in combinatie met mijn huidige baan.”
Roy van Ammers (38)
Was: hoofd marketingklantgroep (ad interim) bij ABN Amro (71.000 bruto per jaar)
Is nu: marketeer en begeleider van singlereizen bij VillaVibes (35.000 bruto per jaar)
,,Na mijn studie rolde ik de bankenwereld in. Ik was ambitieus en vond de grote projecten en budgetten mooi. Maar het was ook onpersoonlijk. Ik had miljoenen klanten, maar kende die mensen helemaal niet. Op een gegeven moment voelde ik: dit is het niet.”
Tekst gaat verder onder foto.
,,De vacature voor mijn huidige baan kwam ik onverwacht tegen. Ze zochten een coördinator reizen en feesten voor singles. Ik was single, hield van feesten. Ik dacht: lachen. Ik wilde meer lol in mijn leven, plezier maken. Voor mij gaat het daar uiteindelijk om.”
,,Ik twijfelde wel, want de baan was aan de andere kant van het land. Ook is de bankenwereld een gouden kooi: dik salaris, veel vakantiedagen. Het kon niet op. Toch had ik zin om iets anders te doen. Toen ik wegging reageerden mensen: ‘Wát ga je doen? Dat is zonde voor je carrière.’ Maar iedereen die me goed kent, vond het een gave stap.”
,,Als eerste reis ging ik met vijftig singles op wintersport. Bij de bank was klantonderzoek achter een scherm, nu kon ik mensen gewoon in de skilift vragen wat ze van de reis vonden. Bij banken is alles serieus, dat hoort bij het imago. Dit ging om lol maken en zorgen dat mensen een leuke tijd hebben. Heerlijk! Op onze reizen is iedereen single, dus er ontstaan weleens stelletjes. Soms trouwen mensen zelfs en krijgen ze kinderen. Dat is voor mij een mooier resultaat dan een campagne waarin het om geld gaat.”
,,Mijn salaris halveerde door deze baanswitch, maar gelukkig geef ik sowieso weinig uit. Mijn doel in het leven is mooie momenten verzamelen, niet geld verdienen. Je weet ook nooit wat zo’n stap je brengt. We groeien flink met het bedrijf, mede door de inzet van mijn marketingkennis. Ik profiteer daar ook financieel van. En ik heb zelfs mijn verloofde ontmoet via mijn werk.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Salaris
Bianca (29): ‘Ik kreeg gelijk een vast contract aangeboden’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Bianca (29) werkt 37 uur als financieel analist bij een telecombedrijf. -
PREMIUMworkaholic
Peter werkte zestig uur per week en kreeg er nog een fulltime baan bij: ‘Lig op zondag om half negen in bed’
Hij is een workaholic. Dat moet ook wel als je de baas bent van niet één, maar van twee ziekenhuizen. Na ruim zes jaar vindt Peter Langenbach het echter mooi geweest. De boel is op orde, bij zowel het Maasstad Ziekenhuis als het Spijkenisse MC, en corona zit in een tussenpauze. Dus maakt de diehard Feyenoordfan zich nog om één ding zorgen: hoe hij aan een kaartje voor de finale van de Conference League komt. -
Bouke (35) herstelde van kanker, maar kon daarna geen werk vinden: ‘Moet gat op je cv verklaren’
Bouke Schwering (35) is op wonderbaarlijke wijze genezen van kanker. Het enige wat hij wil is weer meedoen aan de maatschappij. Huisje, boompje, beestje én een baan. De regels voor re-integratie en bureaucratische rompslomp maken het voor hem en andere jonge mensen die zijn genezen van kanker echter bijzonder lastig om werk te vinden. -
PREMIUM
Prijsvechter Die Grenze breidt uit naar de Randstad: ‘Drie pakken voor één euro. Niet duur, hè?
Bert Hesselink (58) doet de hele dag bijna niets anders dan restpartijen opkopen. Van overgebleven kersttoastjes en paashazen tot trays frisdrank, parfum en dozen shampoo. Het is de basis van zijn Twentse succesformule Die Grenze, die steeds verder uitbreidt en donderdag in Vlaardingen het eerste Randstedelijke filiaal opende.
-
PREMIUM
Deze whizzkids uit generatie Z doen het prima op de arbeidsmarkt
Generatie Z (geboren na 1995) heeft het momenteel zwaar op de arbeidsmarkt. Veel jongeren raakten hun baan kwijt en starters komen niet aan de slag. Toch lijkt een grote groep jongeren zich prima te redden. Zijn ze misschien veerkrachtiger en creatiever dan we denken? -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer