Dit ICT-bedrijf laat nieuwe medewerkers hun contract tekenen in vliegtuig
VideoCijfers zeggen heel veel én heel weinig. Neem de vraag naar ICT-personeel: 70 procent van de ICT-vacatures is moeilijk vervulbaar. Dat klinkt best ernstig maar ook zo nietszeggend. Je voelt de krapte vast veel beter als je hoort wat PEAK-IT doet om aan mensen te komen.
Delen per e-mail
Bij PEAK-IT, detacheerder van ICT-personeel, willen ze dit jaar 340 ICT’ers aannemen. Zonder mensen geen klanten en dus geen inkomsten.
Vind ze maar eens.
De politie zoekt ook een paar honderd ICT’ers. De Belastingdienst wil ze. Bij bol.com staan vacatures open voor data-analisten en een IT Security engineer. Om maar wat te noemen. Geen sector in Nederland kent zo’n grote krapte als de ICT.
Lease-jacuzzi
Bij PEAK-IT gingen ze brainstormen. ,,Geld bieden is niet meer genoeg, dat doet iedereen.” Dure lease-auto's? Te makkelijk. Een concurrent gooide al lease-jacuzzi's in de strijd, zegt directeur Richard Stassen. De (jonge) ICT’er wil meer, die wil een loopbaan waarin hij of zij kan groeien, die wil geboeid worden en de bedrijfscultuur moet aanspreken.
Het werd: ‘een vliegende start’. Gevolgd door ‘een carrière die naar grote hoogte stijgt’. De parallel met een vliegtuig was zo gelegd tijdens de brainstorm. De campagne startte op 14 februari en leidde tot een verdubbeling van het verkeer op de site en 32 procent méér sollicitanten dan normaal. In een maand tijd werden 35 mensen geworven - drie keer zo veel als in andere maanden. ,,We wilden iets doen dat nog niemand gedaan had.”
1000 euro
Met vijftien van deze nieuwe collega's ging PEAK-IT afgelopen vrijdag vanaf Rotterdam The Hague Airport de lucht in. Kosten van het vliegreisje: zo'n 1000 euro per persoon. Aan boord van de Saab 340, gehuurd bij First Class Aviation, tekenden zij hun arbeidscontract. Of nou ja, een deel dan. De meesten bleken hun handtekening al op de grond, in een gewoon kantoorpand gezet te hebben. Ook hoorden ze vaak pas na hun sollicitatie van deze vliegactie - de campagne speelde dus niet mee in hun keuze om bij PEAK-IT te gaan werken.
Leuk vinden ze het vliegreisje wel, zeggen de kandidaten. Voor Ruben Veenendaal (19) is het zelfs de eerste keer in een vliegtuig. Het is tevens z'n eerste echte baan, alhoewel hij niet eens klaar is met zijn ICT-opleiding aan het ROC. Hij had zich onlangs, omdat hij in zijn laatste jaar zit, aangemeld op de website ictergezocht.nl. De volgende dag kwamen meteen de eerste telefoontjes van recruiters. De recruiter van PEAK-IT was ,,vol energie". Als de rest van de mensen bij het bedrijf ook zo is, zit het wel goed dacht hij. Z'n contract heeft hij al getekend, maar zo'n vliegreisje slaat hij niet af natuurlijk.
Tijdens zijn mbo-opleiding IT Beheer zeiden docenten al: je hebt na je opleiding zó een baan, vertelt Donovan Schot (24). Dat bleek niet gelogen. Via LinkedIn werd hij meerdere malen benaderd door recruiters. Hij koos voor PEAK-IT vanwege de doorgroeimogelijkheden. In september mag hij via het bedrijf al beginnen aan een hbo-opleiding. Hij hoorde pas later van de ‘vliegende start-campagne', maar het laat volgens hem zien dat het een ,,hip en modern bedrijf is".
Dat is precies wat PEAK-IT wil uitstralen. Daarom zijn aan boord niet alleen de kandidaten en mensen van PEAK-IT aanwezig, maar maken twee mannen ook een professionele bedrijfsfilm en talloze foto's. ,,Jongens, dit is essentieel beeld, even allemaal stil zijn. Ja, ga maar tekenen, Hans komt naar je toegelopen.”
Het milieu heeft bij deze actie niet de boventoon gevoerd
De vliegreis van krap een uur zal niet de laatste stunt zijn van het bedrijf. Details kan directeur Stassen nog niet geven, maar ,,op een hoofdpodium van een groot festival zullen ook sollicitaties plaats gaan vinden". Dat een rondje vliegen boven Nederland niet erg milieuvriendelijk is, ,,heeft bij deze actie niet de boventoon gevoerd", zegt Stassen. Gelukkig voor hem blijken de meeste kandidaten zich vandaag ook niet bezig te houden met de opwarming van de aarde. ,,Dat je dit mee mag maken, is wel vet", aldus Khran Rambhiansing (25), die in dienst komt als recruiter.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Carrièreswitch naar de ict: ‘Mijn salaris verdubbelde binnen een jaar’
Vier op de tien it-dienstverleners kampt met een tekort aan personeel. Vervelend voor werkgevers, maar de schaarste biedt kansen aan carrièreswitchers. We spreken met vier ict’ers uit alle windrichtingen die de overstap waagden. -
PREMIUM
Schreeuwend tekort aan ict'ers: dit Nederlandse bureau werft in Afrika
Het is een oplossing voor het schreeuwende tekort aan ICT’ers: hulptroepen uit Afrika springen online bij via de Nederlandse start-up Tunga. -
PREMIUM
Ooit begonnen als stagiair, nu de directeur: ‘Voel me deel van de familie’
Als stagiair binnenkomen en later zelf de baas worden, Joost den Otter lukte het. In 2017 werd hij directeur van Lomans Totaalinstallateur, al generaties een familiebedrijf. Hoe loodst hij zijn bedrijf door de coronaperiode? ,,Fijn dat de bouw in deze crisis kan doorwerken.” -
PREMIUM
Huisarts Rutger overvallen door Twitterstorm na coronatweet: ‘Een feit dat uit context wordt gehaald’
Huisarts Rutger Hempel (35) uit Groningen is onbedoeld in een Twitterstorm terechtgekomen nadat volgens hem een tweet over corona een compleet eigen leven is gaan leiden. Tegenstanders trekken zijn deskundigheid en integriteit in twijfel en dat doet de jonge huisarts groot verdriet. Zijn werkgevers staan als een blok achter hem. ,,Het was helemaal niet mijn bedoeling om de complotdenkers te voeden”, laat hij in gesprek met deze nieuwssite weten. -
Wat doet een...
Mena is projectmanager voor het goede doel: ‘Veel mensen weten niet dat ze al goed bezig zijn’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Mena Leila Kilani (39), projectmanager bij SDG-Nederland.
-
PREMIUMdupe partnertoets
Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Kaart
Welke vacatures zijn lastig om in te vullen? Check het hier voor jouw gemeente
Elektriciens, vrachtwagenchauffeurs en verpleegkundigen: in vrijwel alle hoeken van het land zijn ze hard nodig, maar lastig te vinden. -
Bas gaat viraal na faillissement van zijn bedrijf: ‘Maar met likes kan ik geen brood kopen’
Begin 2020 was het grote succes niet ver weg voor het bedrijf van Bas, tot er in maart een probleem opdoemde: corona. Na er werkelijk alles aan gedaan te hebben om het hoofd boven water te houden, zat er in december voor Bas niets anders op dan het bedrijf failliet te verklaren. Nadat hij het nieuws deelt op LinkedIn, verbluft hij duizenden mensen met zijn positiviteit. ,,Ik geloof in vallen en opstaan. Morgen is er weer een mooie dag.’’