Dit is - ook in coronatijd - de bestbetaalde stage van Nederland
De coronacrisis heeft het aantal beschikbare stageplekken drastisch verminderd, blijkt uit onderzoek van Magnet.me. In de horeca boden werkgevers maar liefst 92 procent minder stages aan dan vorig jaar. Toch is er ook goed nieuws: de gemiddelde stagevergoeding is - zelfs in coronatijd - gestegen. En bij één bedrijf verdien je als stagiair bijna net zoveel als het minimumloon.
Magnet.me is een website voor stages en vacatures voor hbo- en wo-studenten en starters met maximaal zeven jaar werkervaring. Het bedrijf onderzocht 1117 stages die de afgelopen maanden via hen werden aangeboden.
Top tien
Het goede nieuws: zelfs in de coronacrisis zijn werkgevers bereid best wat geld neer te leggen om de juiste studenten aan zich te binden. Net als vorig jaar staat adviesbureau Andersson Elffers Felix in Utrecht bovenaan de top 10 van bestbetaalde stages met 1650 euro stagevergoeding per maand. Ook bij de Europese Rekenkamer verdienen stagiairs niet slecht met 1350 euro per maand.
Ter vergelijking: het minimumloon is 1680 euro per maand. De vergoedingen in de top 10 van bestbetaalde stages liggen allemaal tussen de 750 en 1650 euro.
Tekst loopt door onder afbeelding
Stagevergoeding
De gemiddelde stagevergoeding in Nederland is met 505 euro een stukje lager. Toch ligt dit bedrag vijf procent hoger dan vorig jaar, toen was de gemiddelde vergoeding nog 477 euro.
De bestbetaalde stages zijn - net als de afgelopen twee jaar - nog steeds te vinden in de advocatuur. Daar krijgen stagiairs gemiddeld 655 euro. Al is het vijf procent minder dan vorig jaar, het blijft de hoogste gemiddelde vergoeding. In de IT krijgt de gemiddelde stagiair ruim 100 euro minder.
Tekst loopt door onder afbeelding
Concurrentie
Was het de afgelopen maanden dus moeilijker om een stage te vinden? Kok: ,,Het aantal studenten bleef hetzelfde, maar er waren veel minder vacatures. Er was dus inderdaad meer concurrentie. Waar sommige werkgevers in hun vacatures eerder eisten dat sollicitanten uit een bepaalde regio of stad moesten komen, was dat nu minder vaak een vereiste.’’ Ook zag ze dat thuiswerken vaker een mogelijkheid was bij stagevacatures.
Sommige sectoren hadden het zwaar, zoals de horeca. Ook daalde het aantal stages in de logistieke sector met 71 procent en in de financiële sector met 57 procent.
Meer stages
De overheid bood sinds de coronacrisis juist 66 procent méér stages aan dan vorig jaar. Ook in de zorg en voedselindustrie zijn er meer stages bijgekomen.
Merle Kok, Brand & Communications Manager bij het platform legt uit: ,,Bepaalde sectoren lijden nu eenmaal directer onder de coronacrisis dan andere. De horeca moest dicht. We zagen ook dat veel marketingstages werden bevroren. Als er minder budget is, zijn de marketingafdelingen een van de eerste dingen waar bedrijven op besparen. Tegelijkertijd is de advocatuur minder hard geraakt en de vastgoedsector zelfs gelijk gebleven.’’
Eerder onderzocht Magnet.me al welke studies nu in trek zijn bij werkgevers.
Anna Staats raakte haar baan kwijt in de coronacrisis. Nu helpt ze als Toos Werkloos anderen met solliciteren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInitiatief Randstad
Omgekeerd solliciteren: vijf grote werkgevers laten zich van beste kant zien
Ruim 4200 werkzoekenden laten zich vandaag verleiden door vijf grote werkgevers, waaronder de Belastingdienst en NS, om voor ze te komen werken. Vooral veertigplussers met een baan behoren tot de geïnteresseerden. -
PREMIUMHoge werkdruk22
Huisartsen luiden noodklok: ‘Dertig procent van mijn tijd gaat naar onzinnige zorg’
Huisartsen gaan volgende week de barricaden op. Ze eisen meer tijd voor patiënten, willen dat de nacht- en weekenddiensten beter worden geregeld en de overgang tussen zorgorganisaties moet écht beter. ‘Dertig procent van mijn tijd gaat naar onzinnige zorg.’ -
Dit moet je studeren om in trek te zijn bij werkgevers
Na je studie gelijk aan het werk? In deze onzekere tijden is dat lang niet vanzelfsprekend. Toch zijn er opleidingen waarbij werkgevers niet kunnen wachten om je in te lijven. Vooral economische en strategische studies blijken in trek. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Mars, Unilever en Picnic: hoe groter de naam, hoe meer starters er willen werken
De meest populaire startersfuncties zijn te vinden bij grote bedrijven óf jonge bedrijven die veel in het nieuws zijn geweest. Hoe bekender de naam, hoe vaker er wordt gesolliciteerd.
-
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
4
Ben jij te perfectionistisch? De ‘80/20-regel’ kan je helpen
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de 80/20-regel -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen.