Dit is waarom je chef het niet leuk vindt als jij praat met collega's van een andere afdeling
Praat jij op je werk weleens met collega’s van andere afdelingen? Vooral doen, maar wees je er wel bewust van dat je chef het niet fijn vindt. Afdelingshoofden zijn namelijk bang daardoor de controle over hun ondergeschikten te verliezen.
Dat blijkt althans uit een internationaal onderzoek waaraan onder meer de Rotterdam School of Management heeft meegewerkt. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschapsblad Journal of Applied Psychology. De onderzoekers ontdekten iets geks: contact tussen werknemers van verschillende afdelingen is goed voor een bedrijf, maar toch hebben afdelingshoofden het liever niet. ,,Vaak hebben managers een gevoel van bezitterigheid over hun teams en de acties van hun team,’’ stelt professor Eric Quintane, een van de onderzoekers.
De onderzoekers ondervroegen voor hun studie ruim 300 werknemers, van wie de meesten aangaven wel eens een praatje over het werk te maken met iemand van een andere afdeling. Ze ondervroegen vervolgens 400 medewerkers met leidinggevende ervaring: bijna iedereen uit deze groep gaf aan het niet prettig te vinden als hun teamleden zonder hun medeweten met collega’s van een andere afdeling praten, ook al leidt dit tot innovaties.
Wat nu? De onderzoekers adviseren: blijf gewoon praten met die collega’s van een verdieping hoger of lager, maar maak er geen geheim van voor je chef.
Kijkt je manager voortdurend over je schouder mee?
Sommige managers staan dagelijks aan je bureau om te vragen hoe ver je al bent met een opdracht. Oftewel: micromanagers. Dit is hét moment om daar wat aan te veranderen, zegt leiderschapscoach Pieter van der Haak van P&A Talentontwikkeling. Hij schreef verschillende boeken over leiderschap. ,,Veel mensen werken nu vanuit huis. Sommige dingen gaan beter, andere dingen mis je. Dit is de tijd om een nieuwe weg te kiezen: wat werkt, wat moet anders?’’
Corona zorgt ervoor dat we nieuwe eisen stellen aan onze managers. De autoritaire, controlerende en op status gerichte manager is passé, zegt het Nederlands Instituut van Psychologen op basis van een nieuw rapport. Leidinggeven op afstand vergt inlevingsvermogen en betrokkenheid, ziet professor Mark van Vugt van de Vrije Universiteit, één van de onderzoekers. Lees hier vijf manieren om je micromanager te managen.
Verandering is nodig, blijkt uit onderzoek. In april maakte CNV bekend dat 13 procent van de werkgevers de thuiswerkers monitort. CNV concludeerde hieruit dat ruim een half miljoen werkenden dus voortdurend in de gaten worden gehouden. En mogelijk ligt dit cijfer in de praktijk hoger, omdat niet iedereen de bedrijfssoftware goed kent.
VPNdiensten.nl onderzocht hoeveel werknemers het idee hebben in de gaten te worden gehouden door hun baas. Eén op de zes denkt dat dit inderdaad het geval is. Bij de jongere werknemers heeft zelfs 20 procent van de respondenten het idee gemonitord te worden. En de controle gaat niet alleen over die taken die iemand uitvoert tijdens zijn werkdag, zoals mails versturen of het aantal toetsaanslagen. Veel werknemers vermoeden dat de baas bijhoudt hoeveel uur ze online zijn. Met als gevolg dat veel thuiswerkers zich schuldig voelen als ze hun laptop aan het eind van de dag dichtklappen.
Bekijk hier alle video’s op het gebied van werk en carrière:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAan het werk
De recruiter verbrak de verbinding, Tineke bleef verbouwereerd achter
De arbeidsmarkt is net een spel van jagen en verzamelen, maar dat proces zijn we verleerd. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en probeert samen met Tineke die uitdaging aan te gaan. -
PREMIUM
Zij mochten aan hun droombaan snuffelen: ‘Nooit gedacht dat ik echt interieurontwerpster zou worden’
Wat wilde jij later worden toen je klein was: politieagent, modeontwerpster of toch timmerman? Grote kans dat je iets anders bent gaan doen. Deze twee werkenden probeerden hun droombaan een tijdje uit. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMaan het werk
Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan
Genieten van het leven, kan dat pas als je met pensioen bent? Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze merkt op dat veel mensen aftellen tot hun pensioen, terwijl ze tijdens hun loopbaan van al het leven kunnen genieten. “Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan totdat de overheid besluit dat je kunt stoppen met werken.”
-
CNV roept werkgevers op verduurzaming woning te stimuleren: ‘Geef personeel een warmtebonus’
Vakbond CNV roept werkgevers op om personeel een eenmalige warmtebonus van minimaal 2000 euro te geven. Daarmee kunnen werknemers hun huis energiezuiniger te maken. Enkele bedrijven doen het al. Volgens werkgeversorganisatie AWVN volgen er meer. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Bedrijven kampen met personeelstekort, maar laten mensen met beperking links liggen: dat kan anders
Veel bedrijven hebben moeite met het vinden van voldoende werknemers, terwijl een grote groep potentiële werknemers niet wordt benut. Dat moet anders, vinden ondernemers Anouk en Sven.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Zomers
bart verplak