Evaluatiegesprek met je baas? Zo pak je dat aan
Het beoordelingsgesprek, evaluatiegesprek of functioneringsgesprek. Het voortgangsgesprek of doelstellingsgesprek. Het is maar net hoe je het noemt, maar je ontkomt er bijna niet aan dat je op een zeker moment met je leidinggevende in gesprek moet over je functioneren. Hoe bereid je dat voor en hoe pak je het aan?
Delen per e-mail
1. Wees geen lijdend voorwerp
Spannend, wat je baas dit keer over je te zeggen heeft! Veel medewerkers zijn geneigd om tijdens een gesprek met een leidinggevende in een passieve rol te kruipen. ,,Tijdens zo’n gesprek worden mensen vaak een beetje het lijdend voorwerp”, zegt Tineke Kanters, zelfstandig adviseur en auteur van het boek Gesprekken die werken. ,,Ik raad mensen aan om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je ontwikkeling door daar al thuis over na te denken.”
2. Voer een GESPREK
Realiseer je dat het een gesprék is, het woord zegt het al. ,,Veel mensen hebben het gevoel dat een beoordeling iets eenzijdigs is”, zegt Kanters. ,,Maar een gesprek voer je toch echt met z’n tweeën. Ben je daar bewust van en voer dat gesprek ook. Het gaat ook over jou. En als je voelt dat het eenzijdig wordt, zeg dat dan ook tijdens het gesprek.”
Jacco van den Berg, trainer en auteur van Het Grote Gesprekkenboek ziet dat er tijdens het beoordelingsmoment ook steeds vaker aandacht is voor het stellen van doelen. ,,Dan hoor je in het eerste gedeelte van het gesprek de beoordeling, in het tweede deel gaat het over de toekomst en jouw ontwikkeling. Daar kun je ook benoemen wat je sterke punten zijn en hoe je je talenten graag wil inzetten.”
Wil je loopbaanadvies op maat? De Carrière Mentors van Nationale Vacaturebank staan gratis voor je klaar.
3. Wensen kenbaar maken
,,Zij die wachten, zijn altijd te laat”, zegt Van den Berg. Leidinggevenden weten niet wat je wil, als je het niet uitspreekt. Denk daar in de voorbereiding van een beoordelingsgesprek over na. Hoe denk je over je werk? Hoe voel je je in je werk en wat zou je graag willen doen het komende jaar? ,,Als je hebt gehoord van een bepaald traject of project dat er aankomt, is dit het moment om aan te geven dat het je leuk lijkt om daar een bijdrage aan te leveren en waarom jij daar goed in bent. Zorg dat je ook volgend jaar aan je trekken komt, steek energie in de toekomst", aldus Van den Berg.
4. Heb lef
Wanneer voel je je eigenlijk beter? Als je naar buiten loopt en denkt, nou dat was het weer voor dit jaar. Of als je de gang op loopt en bent opgekomen voor jezelf en wat je wil doen het komende jaar? Realiseer je dat van tevoren. ,,Een goed gesprek vereist een bepaalde mate van assertiviteit”, zegt Van den Berg. ,,Ja, het vraagt lef”, zegt ook Kanters. ,,Maar ik zie dat leidinggevenden het ook altijd fijn vinden om het gesprek te voeren. Het is niet altijd onwil, maar ook dat ze gevangen zitten in een patroon met lijstjes en cijfers die ze medewerkers moeten geven.”
Al is de beoordeling een verrassing, probeer het dan toch met feiten te onderbouwen
5. Maak geen ruzie
Je hebt hard gewerkt, maar toch valt de beoordeling lager uit dan je had gehoopt. Je bent het er niet mee eens en je kunt er niets aan doen. Het belangrijkste advies: blijf rustig. ,,Uit onmacht hebben medewerkers de neiging om ruzie te maken”, zegt Kanters. ,,Dan beland je in een welles-nietes-discussie. En als je een beetje boos bent, zeg je soms dingen die je beter niet had kunnen zeggen.” Dat beaamt Van den Berg: ,,Je moet het gesprek altijd op basis van argumenten blijven voeren. Al is de beoordeling een verrassing, probeer het dan toch met feiten te onderbouwen en kenbaar te maken waarom je een ander oordeel verdient. Met deuren slaan los je niets op.”
Teken niet als je het oneens bent
Vaak komt er tijdens het beoordelingsgesprek een formulier op tafel dat je moet tekenen voor gezien. Van den Berg adviseert dat niet te doen als je het er niet mee eens bent. ,,Laat op papier zetten dat je het oneens bent met hoe het is gegaan.” Als je wordt overvallen door de beoordeling is het wijsheid om een ‘time-out’ aan te vragen. ,,Stop met het gesprek en zeg dat je op dit moment niet goed kan verwoorden waarom je het oneens bent met de leidinggevende en niets wil ondertekenen. Nodig eventueel een derde persoon uit bij de hervatting van het gesprek.”
Na je beoordelingsgesprek toch maar besloten een nieuwe baan te zoeken? Vul hieronder je gegevens in en ontvang interessante vacatures direct in je mail.
Coach Charlotte van 't Wout geeft in onderstaande video ook een aantal tips over wat je absoluut niet moet doen tijdens je beoordelingsgesprek.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Langere lockdown zou nieuwe klap zijn voor ondernemers’
Winkeliers, aanbieders van vakantieparken en horecaondernemers zien de bui al hangen. Een mogelijke verlenging of aanscherping van de lockdown zou ze niet echt verbazen, maar een nieuwe klap is het wel. -
Je baas een beoordeling geven, bij dit bedrijf kan het
Via voortgangs- en functioneringsgesprekken krijgen veel werknemers te horen hoe goed ze het ze doen. Job Kelderman en Jeroen Guldemond, oprichters van IT-bedrijf Insyde, draaien eenmaal per jaar de rollen om bij de Beoordeel je Baas-borrel. -
Waarom je eens ouderwets zou moeten bellen in plaats van appen
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je sociaal contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: pak eens - lekker retro - de telefoon. -
Baan kwijt door corona Na 200 sollicitaties vond Anouk (31) werk als buddy in het ziekenhuis
Het ene na het andere bedrijf maakt bekend mensen te moeten ontslaan. Reden: corona. Er zijn minder vluchten, minder treinreizen, minder vakanties, minder festivals, en ga zo maar door. Anouk Streng (31) uit Utrecht was junior branding consultant. Nadat Anouk haar baan kwijtraakte, stuurde ze meer dan 200 sollicitatiebrieven. Sinds december werkt ze als buddy in een ziekenhuis. -
PREMIUM
Ton (66) neemt na 50 jaar afscheid van ‘zijn’ bioscoop: ‘Ik vond die horrorfilms zelf altijd verschrikkelijk’
Zeventien jaar was bioscoopmanager Ton Kroeze (66) toen zijn broer hem vroeg om eens te komen helpen als assistent-filmoperateur, in het toenmalige cultureel centrum De Wipmolen in Alblasserdam. ,,Ik twijfelde, maar toen ik eenmaal in de filmcabine stond, was ik betoverd.’’ Nu, bijna een halve eeuw later, gaat Kroeze met pensioen.
-
PREMIUM
Geld & Geluk Martin en Kirsten kochten van hun spaargeld een waterontharder van 2500 euro
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Kirsten en Martin zijn nog dertien jaar bezig met het afbetalen van hun studieschuld. Grote uitgaves doen ze van hun spaargeld. -
Mag dat? Kun je de baas houden aan een mondelinge afspraak?
Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma’s op de werkvloer. Aflevering 18: Wanneer is een afspraak rechtsgeldig? -
Salaris Chantal (26) verdient met beleggingen en bitcoins maandelijks 1000 tot 1500 extra
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chantal (26) werkt 32 uur per week als klantcontactmedewerker bij een verzekeringsmaatschappij.